Column: Duurzaamheid loont
Met interessant zijn bedoel ik dan niet direct dat het leidt tot een hogere opbrengstprijs, dat is vaak nog niet het geval. Maar de grote aandacht voor duurzaamheid maakt wel dat andere partijen willen investeren in duurzaamheid en soms kun je daar als boer goed gebruik van maken.
Eigen bedrijf
Ik neem even ons eigen bedrijf als voorbeeld. We hebben dit jaar driekwart van ons asbest kunnen saneren, een nieuwe bovenbouw geplaatst op onze oude ligboxenstal uit 1973 en het asbestvrije dak met golfplaten van de andere stal laten vervangen door een geïsoleerd dak. Dit is al met al een forse investering en toch zijn onze financiële lasten niet gestegen.
Dat we deze investeringen hebben kunnen doen zonder dat dit leidde tot hogere financiële lasten komt doordat andere partijen graag willen investeren in duurzaamheid. In ons geval is het onze verzekeringsmaatschappij Univé die bereid is om te investeren in zonnepanelen op daken in combinatie met het verwijderen van asbest. Het komt er grofweg op neer dat Univé het saneren van het asbest betaalt en het plaatsen van een nieuw dak voor haar rekening neemt.
Contractperiode
In ruil daarvoor mogen ze ons dak gebruiken om vol te leggen met zonnepanelen. Na afloop van de contractperiode van 20 jaar mogen wij kiezen of we de panelen en de hele bijbehorende installatie willen overnemen of dat deze weer verwijderd moeten worden. Dit deel van onze investering konden we dus met gesloten beurs afhandelen.
De dakconstructie van de ligboxenstal uit 1973 was natuurlijk niet sterk genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze stal is destijds voor een groot deel door mijn vader en oom zelf gebouwd en geheel in hout uitgevoerd. Om deze stal geschikt te maken voor het plaatsen van zonnepanelen moest de hele bovenbouw dus ook vernieuwd worden. Deze investering stond al langer op ons wensenlijstje, want na bijna 50 jaar trouwe dienst was de stal wel aan haar eind.
Rentekorting
Dit deel konden we niet kwijt in de deal met Univé, en moesten we dus zelf financieren. Onze huisbankier wil echter ook graag dat er geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. De Rabobank biedt een rentekorting van 0,2 procent als je bedrijf in z’n totaliteit aan bepaalde duurzaamheids-eisen voldoet. Deze regeling is nieuw en op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor de melkveehouderij. Wij scoren duurzaamheidsklasse A bij de Rabobank en komen daarmee in aanmerking voor de rente korting van 0,2 procent. Nu klinkt dat natuurlijk niet als veel, die 0,2 procent, maar het mooie is dat deze korting niet alleen toepasbaar is bij nieuwe investeringen en dus nieuwe leningen maar ook bij herfinanciering.
Dat laatste maakte het voor ons interessant om een al lopende lening af te lossen en opnieuw af te sluiten tegen een lagere rente. Al met al nemen onze financieringslasten dus niet toe, terwijl we de looptijd van de betrokken leningen wel hebben kunnen verlengen. We zijn dus de komende 10 jaar verzekerd van een lage rente op deze leningen.
Positieve manier
Investeren in duurzaamheid wordt dus wel degelijk al beloond. Het gaat daarbij nog lang niet altijd rechtstreeks via onze producten, maar er zijn wel mogelijkheden om gebruik te maken van de nog altijd groeiende, maatschappijbrede aandacht voor duurzaamheid. Goed, het moet natuurlijk wel passen bij je bedrijf en de investeringen die je wil gaan doen, maar er zijn zeker manieren om de maatschappelijke focus op duurzaamheid nu al op een positieve manier voor de toekomst van je bedrijf in te zetten.