Boeren in werkgebied Hunze en Aa's gaan iets meer betalen aan waterschap
Inwoners en bedrijven gaan minder betalen omdat het waterschap verwacht dat er meer mensen in het gebied komen wonen en er meer bedrijven zich vestigen in het werkgebied. „Het aantal eenheden waarover wij belasting kunnen heffen gaat omhoog, waardoor het bedrag per huishouden of bedrijf omlaag gaat", licht woordvoerder Arjan Heugens desgevraagd toe.
Verschillende heffingen
Bij landeigenaren, natuurterreinbeheerders en boeren ligt dat anders. Zij hebben te maken met andere heffingen (watersysteemheffingen in plaats vvan zuiveringsheffingen), die onder meer zijn gekoppeld aan de grondprijzen. De prijzen voor grond liggen momenteel hoog. In het rekenvoorbeeld van Hunze en Aa's gaat een gezin met 80 hectare bouwland (waarde gebouw 470.000 euro) twee procent meer waterschapsbelasting betalen (van 6.013,42 naar 6.132,61 euro). De inflatie ligt op twee procent. Heugens: „De stijging voor een boer blijft dus beperkt, maar er is wel sprake van een andere situatie dan bij huishoudens en bedrijven zonder land, vanwege het verschil in tarieven voor verschillende heffingen."
Met de watersysteemheffingen worden de kosten gefinancierd die Hunze en Aa's maakt voor veilige dijken en het beheer van het water in sloten, beken, meren en kanalen. De zuiveringsheffing heeft betrekking op de kosten die het schap maakt om rioolwater van huishoudens en bedrijven te zuiveren.
Fosfaatverwijderingsinstallatie
In de voorgestelde begroting stijgen de belastingopbrengsten van circa 88 miljoen euro naar 88,5 miljoen euro, maar door de inflatie van twee procent kan Hunze en Aa's niet meer uitgeven dan afgelopen jaar. Er staan voor 2022 verschillende projecten op de rol, zoals onder meer een fosfaatverwijderingsinstallatie in Gieten en vervanging van warmtekrachtkoppelingen in Scheemda en Assen.