Schaderegeling wolf verlengd; wolfwerende maatregelen nog geen voorwaarde
Door het nemen van wolfwerende maatregelen voorlopig niet als voorwaarde te stellen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, willen de provincies veehouders extra de tijd geven om zich voor te bereiden op de komst van de wolf. Een tegemoetkoming van de schade wordt uitgekeerd wanneer een dier met zekerheid door een wolf is gedood.
Inzet maatregelen
Volgens BIJ12, het bureau dat tegemoetkomingen in faunaschade namens de provincies regelt, hangt de schade aan landbouwhuisdieren, veroorzaakt door de wolf, vooral samen met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. Zij baseert zich hierbij op buitenlands onderzoek. ‘Schade door wolven valt echter niet geheel uit te sluiten, maar de kans op een aanval door de wolf (predatie) kan wel sterk beperkt worden door de inzet van de juiste preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van afrasteringen met stroom(-draden)’, aldus BIJ12. Het ophokken van vee in een nachthok/kraal, kuddewaakhonden en het plaatsen van vlaggen en linten worden door het bureau ook als opties genoemd.
Territorium
Op diverse plekken in Nederland komt de wolf voor. Zo is er sinds 2018 een wolvenpaar gevestigd op de Noord-Veluwe dat in 2019, 2020 en 2021 jongen kreeg. Op de Midden-Veluwe, Zuidwest-Veluwe en in Zuidoost-Brabant hebben wolven een territorium. Op de Zuidoost-Veluwe en in Drenthe en Friesland wordt ook af en toe een wolf waargenomen, meldt BIJ12. ‘Daarnaast worden ook in andere provincies regelmatig zwervende wolven waargenomen en komen er meer wolventerritoria bij vlak over de grens met België en Duitsland.’