Definitieve streep door bouw stal voor 760 melkkoeien in Blijham
De gemeente heeft daaraan gehoor gegeven en de Raad van State heeft woensdag een klap gegeven op het hele verhaal. Daardoor is het einde oefening voor het plan van de boer, die twaalf jaar bezig is geweest om het aantal van 350 koeien op zijn bedrijf ruim te verdubbelen.
Stikstofregels
De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) uit Ter Apel hield de plannen van de Blijhamse melkveehouder nauwlettend in de gaten, de emoties liepen daarbij de afgelopen jaren soms hoog op. De uitspraak van de Raad van State over de PAS van 29 mei 2019 hielp daarbij niet voor de veehouder. Die legde een bom onder de landelijke stikstofregels. Het bestemmingsplan waarin Westerwolde de stal aan de Tweekarspelenweg had geregeld was op het moment van de PAS-uitspraak nog onder de rechter. Die moest er nog uitspraak over doen. De uitslag liet zich raden. In april 2020 schorste de Raad van State het bestemmingsplan.
Westerwolde kreeg de opdracht alsnog uit te zoeken welke stikstofeffecten de nieuwe stal van Verweij zal hebben op natuurgebied Liefstinghsbroek. De gemeente deed dat. Er werd een bestemmingsplan met een iets andere naam gemaakt door de gemeente. In september vorig jaar leek alles klaar voor een nieuwe rechtszitting bij de Raad van State. Verweij gaf echter dit jaar te kennen af zien van het hele plan. Op zijn verzoek trok Westerwolde op 30 juni 2021 het laatste bestemmingsplan in.
Geen gevolgen
De Raad van State moest nog wel een uitspraak doen over het oorspronkelijke plan. Het beroep daartegen van IVN is door de Raad van State woensdag gegrond verklaard. Dat heeft geen gevolgen meer. Alleen moet Westerwolde aan IVN een paar honderd euro aan gemaakte proceskosten vergoeden.
Tekst: Adri Klinkenberg