Kamerleden laten zich informeren over Van Schier-kaas
Kaasverkoop moet extensiever boeren financieren op Schiermonnikoog
De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog besloten een aantal jaren geleden collectief de stifstofuitstoot met 30 procent te reduceren. Zij doen dat door de gezamenlijke veestapel te reduceren. De basis daarvoor is een haalbaarheidsstudie uit 2016 naar de mogelijkheid van extensievere landbouw op het eiland.
Natura 2000
Directe aanleiding om een extensievere manier van landbouw te onderzoeken was de dreigende verplaatsing van een van de bedrijven. Dit melkveebedrijf noteerde een te hoge stikstofuitstoot op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Duinen van Schiermonnikoog. De boeren sloten de handen ineen te slaan en dienden een gemeenschappelijk plan in bij de provincie Friesland. Met als doel om alle zeven bedrijven voort te laten bestaan, de totale stikstofuitstoot met 30 procent te reduceren en ruimte te creëren voor biodiversiteit.
De provincie steunde dat initiatief door het geld dat beschikbaar was voor de verplaatsing van het bedrijf in te zetten voor de totale sector op het eiland. Op 25 september jl. werd een overeenkomst gesloten tussen de boeren, rijks- en provinciale overheid en de agrarische natuurvereniging Waddenvogels. De boeren leveren gezamenlijk 231 van de 606 koeien in om de stikstofuitstoot te verminderen en worden daarvoor financieel gecompenseerd.
Twee miljoen euro
Extern procesbegeleider Irene van Dorp van Bureau Wing vertelt dat er in totaal twee miljoen euro beschikbaar is als transitievergoeding voor een periode van vijf jaar. „De boeren moeten immers de tijd krijgen om toe te groeien naar een nieuw verdienmodel met de productie en verkoop van kaas. Een deel van de vergoeding komt uit een pilot voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) en wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw (LNV). De hoop is dat deze termijn vanwege gebleken succes voor drie jaar wordt verlengd. Gebeurt dat niet dan staat de provincie Friesland garant voor de resterende 1,2 miljoen euro", vertelt procesbegeleider Irene van Dorp namens de melkveehouders.
De in totaal twee miljoen euro is bedoeld om de eerste vijf jaar, tot het nieuwe verdienmodel van de melkveehouders goed loopt, te overbruggen. Daarna moet het met de verkoop van Van Schier-kaas worden verdiend. De productie gebeurt nu nog op het vaste land, maar moet vanaf 2023 op Schiermonnikoog plaatsvinden.
Uitnodiging van burgemeester
De Kamerleden brachten het werkbezoek aan Schiermonnikoog op uitnodiging van burgemeester Ineke van Gent (GroenLinks). Zij kregen uitleg over diverse actuele projecten op het eiland op tal van terreinen, waaronder dus de landbouwsector.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Jan Willem Zwart