Statenlid Johan Moes wil heel Drenthe als ‘risicogebied’
Wolf lijkt flink huis te houden in Zuidwest Drenthe
In de vergadering van Provinciale Staten van Drenthe staat op 10 november een rondvraag van de VVD over wolvenoverlast op de agenda, die is geïnitieerd door statenlid Johan Moes. Moes roerde zich de afgelopen dagen al flink op twitter naar aanleiding van de aanvallen en het doden van schapen en runderen door wolven. Moes meldt dat er afgelopen vrijdag mogelijk drie schapen zijn gedood in Wapse, de plaats waar hij zelf ook woont. En dat was zondag weer het geval. Daarbij hebben drie schapen het niet overleefd en is er eentje zelfs volledig is opgegeten. „Ik ben zelf op die plek geweest. Een medewerker van B12 constateerde dat we van die wolf in ieder geval twee dagen geen last hebben, want die had zijn maag goed gevuld. Daarnaast had een lam een gat in de luchtpijp en dat hebben ze terplekke moeten doodspuiten, net als een ander aangevreten dier. Verder is er gisteren een koekalf aan stukken gescheurd in Geeuwenbrug. Dat is hier vijf kilometer vandaan.”
Nog geen hard bewijs
Dat het om al deze gevallen om een wolf gaat, staat nog niet keihard vast, erkent Moes. Daarvoor moet eerst het bij de dode dieren gevonden DNA worden onderzocht en dat onderzoek duurt ellenlang. „Maar er is op meerdere plekken in de buurt een wolf gezien. Bijvoorbeeld afgelopen vrijdag voor een schoolplein in Diever. Uit Geeuwenbrug kwam ook de melding van een vrouw die haar hond stevig in bedwang moest houden toen die een wolf opmerkte. In de laatste veertien dagen zijn er nu elf aanvallen geweest.
Landschap bedreigd
Omdat de wolf beschermd is, is het plaatsen van wolfwerende hekken de enige remedie op korte termijn, meent Moes. „Ik maak mij grote zorgen over het landschap in Drenthe. Als de schapenhouders en terreinbeheerders hun schapen gaan binnenhouden of gaan stoppen, dan wordt de hei niet meer begraasd. En dan verandert het totale landschap.” En daarom wil het VVD-statenlid dan ook dat dierenhouders in heel Drenthe aanspraak kunnen maken op subsidie van wolfwerende hekken. Dat geldt nu nog maar voor een gedeelte van de provincie en Zuidwest Drenthe hoort nu bijvoorbeeld nog niet bij.
Maar Moes denkt ook al verder. “Het is niet de vraag óf we de wolf moeten gaan bejagen maar wanneer. Ik heb anderhalf jaar geleden in het Dagblad van het Noorden, al voorspeld dat we binnen twee jaar de wolf zouden gaan bejagen.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: PXhere
Bron: Agrio redactie