Plan boeren laten verhuizen naar Flevoland niet goed ontvangen
De Telegraaf meldt dit nieuws op basis van drie bronnen die goed ingevoerd zouden zijn. De krant schrijft dat veel grond in Flevoland, ruim 20 procent van het oppervlakte, in eigendom is van de ’grondbank’ van de Staat. De partijen zien daarom in de provincie een oplossing voor zowel de woningnood als de stikstofcrisis.
Flevoland niet groot genoeg
Agractie denkt dat het niet mogelijk is om boeren te laten verhuizen naar Flevoland. ‘De claim op de schaarse ruimte is enorm door allerlei partijen, vooral buiten de landbouw. Ook in Flevoland. De gronden in eigendom van de overheid, zijn in gebruik van boeren en stichting Erf, óf aangewezen als natuur. Ook in verband met de extensiveringsdrang van de overheid zijn deze gronden hard nodig om de bestaande boeren in Flevoland perspectief te laten houden’, aldus Agractie.
De actiegroep acht het niet mogelijk dat op grote schaal boeren zouden kunnen verplaatsen naar Flevoland. Wel ziet Agractie mogelijkheden voor het benutten van de Oostvaardersplassen of voor het inpolderen van het Markermeer. Door het benutten van die ruimte zou volgens de actiegroep 75.000 hectare ruimte vrij komen.
LTO Nederland: ‘We gaan niet naar Flevoland’
Sjaak van der Tak zei vandaag tijdens een interview op NPO Radio 1 dat LTO Nederland het niet ziet zitten om boeren naar Flevoland te laten verhuizen. „Wij zijn voor de plannen voor een nieuw stuk land in de Noordzee. Daar kunnen dan veel meer boeren terecht dan in Flevoland.” Een verhuizing naar Flevoland vindt Van der Tak denken in korte termijn en weinig zinvol. „We hebben een perspectief nodig van drie tot vier kabinetsperiodes. Nederland is een fantastisch land voor landbouw als je kijkt naar de grond, het klimaat, de logistiek, onze boeren en de agribusinessbedrijven. Wij doen ertoe, dus geef ons de ruimte." Beluister het volledige interview terug via de link.
Plan niet bekend bij provincie Flevoland
Agrio (uitgever van deze website) heeft de provincie Flevoland gevraagd of zij bekend is met het gelekte voorstel. Het antwoord van de perswoordvoerder daarop luidt: „Wij kennen de details van dit voorstel niet en dus ook de exacte inhoudelijke afweging en beschrijving niet. In algemene zin zijn er voor trajecten waarbij grondruil, verkaveling en verkoop relevant is een goed instrumentarium, voldoende middelen en voldoende inzetbare mankracht nodig. Maar ook dan kost een traject veel tijd. Op het moment dat een dergelijk scenario tot de daadwerkelijke voornemens van het nieuwe Kabinet behoort, gaan wij ervan uit betrokken te worden bij de verdere uitwerking. Kortom, het zou een complexe ontwikkeling zijn die vele jaren vraagt.”
Over hoeveel hectare er in eigendom is van de Staat kan de provincie geen uitsluitsel geven. Wel zegt de perswoordvoerder dat het merendeel van die gronden landbouwgrond is die in erfpacht al is uitgegeven aan boeren.
Kritiek op Twitter
Ook op Twitter is er kritiek op het gelekte plan om boeren te laten verhuizen naar Flevoland.