Laatste vier boeren Wijster-demonstratie vrijgesproken
De grond waarop de vier werden vrijgesproken, is dat het besluit van de Veiligheidsregio Noord-Nederland om het demonstratierecht in te perken, niet op de correcte manier was gepubliceerd.
In het onderzoek was komen vast te staan dat het besluit voorafgaande aan de demonstratie in Wijster was verstrekt aan de media en gepubliceerd op diverse internetsites. Maar dergelijke officiële bekendmakingen moeten worden gepubliceerd in ‘een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad.' En dat was niet gebeurd in Drenthe. Friesland en Groningen hadden de inperking van het demosntratierecht wél op de correcte wijze gepubliceerd.
Omdat het niet kan worden bewezen dat het besluit van de Veiligheidsregio Drenthe op een wettelijk voorgeschreven wijze bekend is gemaakt, kan evenmin worden bewezen dat het bestreden besluit op de dag van de demonstratie in Wijster in werking was getreden. Om die reden volgt een vrijspraak, aldus raadsman Tjalling van der Goot van Anker en Anker advocaten.
Voorwaardelijke straf
In eerste aanleg werden acht cliënten overtreding van de Wet Openbare Manifestaties verweten. De betoging bij de vuilverbrandingsoven in Wijster richtte zich tegen het stikstofbeleid van de overheid. De kantonrechter is Assen veroordeelde zeven van deze cliënten tot een voorwaardelijke straf. Loonwerker Fikkert werd vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld dat deze actief had deelgenomen. Vier van de zeven veroordeelden stelden hoger beroep in.
Volgens Wim Vossebeld uit Schuinesloot, vader van één van de vier vrijgesproken boeren, betekent het feitelijk dat alle 63 deelnemers aan de demonstratie destijds op verkeerde gronden zijn opgepakt.
Het Openbaar Ministerie heeft nu het recht om binnen veertien dagen beroep in cassatie in te stellen. De verdediging verwacht niet dat het OM in cassatie gaat.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio
Bron: Anker & Anker Strafrechtadvocaten