‘Hij zou te veel vlokken om er sap van te maken’
Duitse afnemer laat biologische Friese boer met 100 ton winterpeen zitten
Het zal je maar gebeuren als biologische boer: verbouw je de lekkerste en gezondste winterwortels, laat de afnemer je zitten. Het overkwam Pyt en Rika Sipma in Engwierum en nu zitten ze letterlijk met een bult winterwortels ‘in hun maag’. Over het land uitrijden is een optie, maar dit gaat Pyt en Rika aan het hart. ‘Biologisch eten hoort op tafel’, vinden ze. ‘Tijd voor een ludieke actie.’
Afgewenteld op de boer
Pyt en Rika Sipma zitten ondertussen met een flinke schadepost van zo’n 20.000 euro. „Een Duitse producent van wortelsap weigert een partij van 100 ton af te nemen, omdat deze te veel ‘vlokt’, aldus een balende Pyt Sipma. „Dat kan gebeuren en het komt een keer in de vijf jaar voor. Maar het staat niet in het contract dat ze dan niet hoeven te betalen. Door bij te mengen zou je dat kunnen oplossen, maar dat kost ze natuurlijk te veel geld. Nu wordt de schade op de boer afgewenteld. Boeren zouden daartegen beter beschermd moeten worden. Dat gebeurt ook wel door nieuwe wetgeving, maar dat is pas volgend jaar.” Timpelsteed teelt speciaal voor de Duitse afnemer de zaadvaste Rodelika-peen die veel sap oplevert.
Juridische strijd
Sipma is nu in een juridische strijd met de afnemer verwikkeld, waarbij ook LTO en Bionext (ketenorganisatie voor biologische landbouw) hun hulp hebben aangeboden. Sipma zou in totaal 260 ton leveren en daarvan is de overige 160 ton overigens volgens contract wel afgenomen en betaald. Van de 100 ton die Sipma niet kon leveren is inmiddels 50 ton op het land blijven liggen. „Die is grotendeel door de vogels aangevreten en is verloren. Misschien kan ik daarvoor nog een beroep doen op Faunabeheer, maar ik reken er eigenlijk niet op.” De 50 ton die de Sipma’s nog over hebben, gaat de koeling in en proberen ze na een selectie via de eigen boerderijwinkel aan consumenten te verkopen. „Het voelt ook niet goed om ze gewoon op de Nederlandse markt aan te bieden, in plaats van op de Duitse, want dan vernachel ik mijn eigen collega’s. De markt voor winterpeen is toch al overvol.”
Boerderijwinkel
In totaal beschikt Timpelsteed over 58 hectare waarop naast peen onder meer ook pootaardappelen en uien worden verbouwd. Een gedeelte wordt verkocht via de eigen boerderijwinkel, die Pyt en Rika in 2014 zijn gestart. Overigens lijken de consumenten in de regio solidair te zijn, want voor zaterdag 4 december kunnen er geen bestellingen meer worden gedaan. Daarna nog wel. „De actie loopt so goed, dat we dat in de komende jaren willen doorzetten”, aldus Sipma tot besluit. Klik hier om de actie te zien.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrio