Besluit over datacenter Zeewolde laat nog op zich wachten; Gemeenteraad verdeeld
Het Amerikaanse bedrijf Meta, moederbedrijf van onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram, meldde zich in het najaar van 2019 bij de gemeente Zeewolde met het verzoek er een campus en datacenter te vestigen. Voor het datapark is 1,6 vierkante kilometer gereserveerd op het bedrijventerrein Trekkersveld. Het gereserveerde gebied loopt vanaf het huidige Trekkersveld 3, de Gooiseweg, de Knardijk tot de Hoge Vaart. Hier stonden eerst drie veehouderijen en een akkerbouwbedrijf.
Stemming verdeeld
Afgaand op de opmerkingen van fracties verwacht Omroep Flevoland dat er een kleine meerderheid (10 van de 19 raadsleden) voor de komst van het Meta-datacenter is. Volgens de omroep zouden CDA (2 zetels) VVD, (3 zetels), Zeewolde Liberaal (1 zetel), PvdA en GroenLinks (2 zetels) en D66 (2 zetels) voor zijn.
De ChristenUnie met 3 zetels is tegen de komst van het datacenter. De rol van Leefbaar Zeewolde met 5 zetels is niet helemaal duidelijk. De partij was tijdens de vergadering erg kritisch over de plannen en vraagt mogelijk om uitstel van de besluitvorming. Hoe BurgerBelang met 1 zetel over de kwestie denkt, is niet bekend. Fractievoorzitter Ruud Visser was door omstandigheden niet aanwezig.
Als de gemeenteraad op 16 december gaat stemmen, tellen de individuele meningen mee. Dan zou het kunnen zijn dat de stemverhouding verandert en er geen meerderheid voor de komst van het centrum is.
166 zienswijzes ingediend
Het datacenter houdt de gemoederen flink bezig. LTO Noord roept de gemeenteraad op om een streep te zetten door het datacenter. In een noodkreet spreekt Jaap Lodders, de voorzitter van afdeling Zuidelijk Flevoland, de hoop uit dat raadsleden ‘zich niet laten leiden door loze beloften en niet hard te maken toezeggingen, maar zich baseren op de werkelijke lokale gevolgen’. Ook Natuurmonument schreef de gemeente van Zeewolde een brief waarin ze opriepen om niet door te gaan met het datacenter.
Naast organisatie hebben ook veel inwoners van Zeewolde een zienswijze gestuurd naar de gemeente. In totaal kwamen er 166 zienswijzes binnen bij de gemeente. Voorafgaand aan de vergadering van afgelopen woensdag kregen tien sprekers drie minuteren de tijd om in te spreken. Zorgen die werden geuit gingen over de grote hoeveelheid energie die het centrum nodig heeft, de restwarmte die mogelijk niet te gebruiken is voor het verwarmen van huizen en de schaal van het datacentrum. De gebouwen zouden veel te groot zijn voor een dorp als Zeewolde. Ook zou het aantal mensen uit de buurt dat een baan zou kunnen krijgen in het centrum, niet zo hoog zijn.
Burgemeester spreekt zich uit onbetamelijk gedrag
Aan het eind van de vergadering heeft burgemeester van Zeewolde Gerrit Jan Gorter het nog even over hoe sommige raadsleden persoonlijk worden aangevallen over het datacenter. De discussies in Zeewolde over het datacenter leiden tot haatmails naar ambtenaren en boze reacties, vooral op sociale media, richting wethouders en raadsleden. Gorter wil diegene die hier mee te maken krijgen in bescherming nemen. Tijdens de vergadering gaf Gorter aan dat als raadsleden met onbetamelijk gedrag te maken krijgen zij zich bij hem kunnen melden.
Bekijk hieronder de raadsvergadering van woensdag 1 december terug.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Gemeente Zeewolde
Bronnen: Omroep Flevoland, NOS, Gemeente Zeewolde