'Gronings' graan straks gasloos omgezet in bieringrediënt mout
Holland Malt bouwt locatie in Eemshaven om tot eerste emissievrije mouterij

Vanaf 2024 is het systeem dat voor deze transitie moet zorgen volledig operationeel, meldt het bedrijf in een persbericht. Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan reduceert de mouterij haar CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Volgens de fabriek is het de eerste mouterij ter wereld die op deze manier gaat werken.
Jos Jennissen, CEO Holland Malt: „Mout (ontkiemd gedroogd graan, red) is één van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het moutproces is een energie-intensief proces, met name voor het drogen van het mout is veel warmte nodig. Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen.”
Zonne-energie
De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van warmtepompen. Jennissen: „De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we middels de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden. Zo kunnen we het hergebruiken voor een volgend droogproces. De inzet van de warmtepomp levert een energiebesparing van 67 procent op. Het warmtesysteem moet natuurlijk wel voorzien worden van energie. De energie die we daarvoor nog nodig hebben, halen we volledig uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Zo besparen we eerst, om vervolgens te verduurzamen.”
De stap van Holland Malt ligt in lijn met de circulariteitsambitie van moederbedrijf Royal Swinkels Family Brewers (bekend van onder meer Bavaria-bier) om het bedrijf circulair door te geven. „We kunnen er niet omheen dat we als industrie andere keuzes moeten gaan maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij kiezen ervoor een bijdrage te leveren door een emissievrij moutproces neer te zetten. De stappen die wij hierin zetten, kunnen ook weer als inspiratie dienen voor andere bedrijven. Zo kunnen we samen een verschil maken.”
Provincie Groningen draagt bij
Het duurzaamheidsproject komt mede tot stand dankzij de samenwerking met Provincie Groningen, Groningen Seaport, RWE Technology International en de Nederlandse overheid. IJzebrand Rijzebol, lid van Gedeputeerde Staten Provincie Groningen: „Op deze duurzame ontwikkeling in Eemshaven zijn we ontzettend trots. De industrie moet vergroenen en het initiatief van Holland Malt is daarin een belangrijke stap. Als provincie Groningen steunen we dit graag."

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Holland Malt
Bron: Holland Malt