Land van Ons wil grond bedoeld voor Meta-datacenter kopen

Door het datacentrum wordt volgens het initiatief uitstekende grond aan de landbouw worden onttrokken ook zou de vestiging van dit datacenter de zoveelste aanslag inhouden op het landschap en op het energie- en watergebruik in Nederland. Land van Ons vindt dat de kans om biodiversiteit te vergroten en gezond voedsel te produceren in het door Nederland nog maar 50 jaar geleden aan het water onttrokken land – Flevoland – niet verkwanseld mag worden.
Kosten: 20 miljoen euro
Land van Ons schat dat het kopen van de grond zo'n 20 miljoen euro kan kosten. Dat is niet zomaar door de huidige groep deelnemers van Land van Ons op te brengen. Het initiatief verwacht dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is om met de maatschapij dit alternatief mogelijk te maken.
Ook heeft Land van Ons contact gezocht met het Nationaal Groenfonds. Dit fonds financiert namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit initiatieven die de transitie mogelijk maken. Het voorstel voor Zeewolde werd positief ontvangen omdat het past binnen de financieringsstrategie van het fonds. Op 9 december heeft Land van Ons een brief gestuurd aan het college van B&W van Zeewolde.
Snelle besluitvorming
Het bestuur realiseert zich dat de weg die nu gekozen ongebruikelijk is voor Land van Ons. Het bestuur geeft daarbij op haar eigen website als uitleg: ‘Dit doen we ook alleen omdat we willen dat de politiek wordt wakker geschud. En gelet op de termijn van besluitvorming (op 16 december is er een raadsvergadering in Zeewolde), willen we ruim voor die tijd dit alternatief op tafel hebben.’

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Gemeente Zeewolde
Bron: Land van Ons