Gemeente Zeewolde stemt in voordeel van Datacenter Meta
Tijdens de stemming van donderdagavond stemden elf raadsleden voor en acht raadsleden tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Door deze kleine meerderheid komt de komst van het datacenter van meta (eigenaar van onder andere Facebook en Instagram) dichterbij. Toen de PvdA/GroenLinks van de gemeente voor stemde tekende zich een meerderheid af. De ogen waren vooral op die fractie gericht omdat GroenLinks in Provinciale Staten en vier Flevolandse gemeentelijke GroenLinks-fracties een oproep hadden gedaan aan de fractie om tegen te stemmen. Ook de landelijke fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer had opgeroepen tegen het bestemmingsplan te stemmen.
Tijdens de vergadering zei fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks Yvonnen van Bruggen: „Raadsleden beslissen zonder last of ruggenspraak. En wij zullen dan ook instemmen met het bestemmingsplan." Ook de VVD-fractie bleef voor de komst van het datacenter, ondanks kritiek vanuit de Tweede Kamerfractie van de partij. Alleen de fracties van de ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde stemden tegen.
Protesten bij het gemeentehuis
Vlak voor het begin van de gemeenteraadsvergadering stroomt het plein voor het gemeentehuis vol met demonstranten. Klimaatactievoerder van Extinction Rebellion, Leden van de SP uit andere plaatsen en boeren met trekkers protesteerden samen met een gelijk doel. Stem tegen een datacentrum in Zeewolde. Dat protest heeft helaas niet het beoogde doel behaald.
Nog niet alles zeker
Nog niet alle lichten staan op groen voor de komst van het datacentrum dat maar liefst 166 hectare in beslag zou nemen. Zo wil het Rijksvastgoed, dat een deel van de grond in bezit heeft, dat nog niet verkopen aan Meta. Ze willen eerst dat Meta een nieuw duurzaamheidsplan opstelt met daarin onder andere hoe ze restwarmte gaan benutten. Pas daarna wil de instantie beslissen of ze de grond gaan verkopen.
Ook de landelijke politiek lijkt zich te willen bemoeien met de komst van het datacentrum. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie diende eerder deze maand een motie in naar aanleiding van de komst van het datacentrum in Zeewolde. „De impact van deze datacenters is immens, lokaal qua ruimtegebruik, en regionaal en landelijk qua stroomgebruik”, ze Grinwis. Ook vindt de politicus dat er kostbare landbouwgrond verloren gaat als het datacenter bij Zeewolde er komt. Grinwis kreeg echter niet genoeg steun voor zijn motie waarna die werd verworpen.