Wolvenconsulent provincie moet verbetering brengen
Boeren in Drenthe wachten regelmatig maanden op schadevergoeding wolvenaanval
BIJ12 laat in de vorm van perswoordvoerder Christian Jansen weten dat er buitengewoon veel wolvenaanvallen plaatsvinden deze winter. „Het is het seizoen van zwervende wolven, van wolven die de roedels verlaten om op zoek te gaan naar een eigen plek. We zien elk jaar dat er in de winter tot en met januari meer aanvallen plaatsvinden dan in de rest van het jaar en dat er in de zomer minder aanvallen plaatsvinden.” BIJ12 is de organisatie verantwoordelijk voor het uitbetalen van faunaschade.
Sinds 1 december 2021 tot en met 2 januari 2022 hebben er 48 aanvallen plaatsgevonden met 89 dode schapen als gevolg. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of dit wolvenaanvallen zijn. Over heel 2021 hebben er 79 wolvenaanvallen plaatsgevonden en zijn er 42 mogelijke wolfaanvallen nog in behandeling. In 2020 zijn er 95 aanvallen door wolven geregistreerd en in 2019 waren dat er 25.
Maanden
In principe stelt BIJ12 dat boeren binnen tien weken hun schadevergoeding ontvangen. Deze tien weken gaan in vanaf het moment dat BIJ12 de facturen van de gemaakte kosten door de boer (dierenarts, destructiebedrijven) en het rapport van de taxateur heeft ontvangen. Dit rapport en het DNA-onderzoek moeten aantonen of er überhaupt sprake is van een wolvenaanval. Als het blijkt dat geen wolf maar een vos of een hond verantwoordelijk is voor de aanval, ontvangt de boer geen vergoeding.
De taxatiebureaus waar BIJ12 mee samenwerkt krijgen zes weken de tijd om dit taxatierapport op te stellen. BIJ12 meldt dat de totale behandeltermijn van melding tot besluit maximaal veertien weken beslaat, ongeveer drie maanden. De oudste bevestigde wolvenaanvallen die nog financieel afgehandeld moeten worden met de betreffende boeren, dateren uit juli 2021, ruim vijf maanden geleden.
Beter geïnformeerd worden
Zowel BIJ12 als Statenlid Moes zijn van mening dat de boeren beter geïnformeerd kunnen worden over hoe de procedure van schadevergoeding eruitziet en wat er van de boeren wordt verwacht in deze procedure. BIJ12 stelt dat er vertraging op kan treden door het ontbreken van de facturen van de door de boer gemaakte kosten. Perswoordvoerder Jansen: „In principe krijgen de boeren altijd een toelichting van een consulent van BIJ12 over hoe lang het proces kan duren en dat een dossier binnen 10 weken wordt afgerond, maar ik kan me voorstellen dat het voor de boer niet altijd even duidelijk is.”
Statenlid Moes wil om die reden graag dat de provincie een wolvenconsulent aanstelt om dergelijke onduidelijkheden en miscommunicaties de wereld uit te helpen. „Het college is daar mee aan de gang, maar aangezien Drenthe is aangewezen als wolvengebied vrees ik dat we nog maar aan het begin staan van veel meer problemen.”