Pluimveehouder ziet woningbouw aan overkant niet zitten en stapt naar rechter

Op vijftig meter afstand staan woningen. Daardoor zit het bedrijf al in een lastig parket. Twee nieuwe huizen erbij aan de overkant kunnen het ondernemersklimaat nog verder verstieren. Volgens adviseur van de pluimveehouder, R. Scholten, ligt het gebied waar de twee huizen mogen komen binnen de bebouwde kom. Volgens de geurnorm ruikt het er teveel voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
B en W wilde niet dwarsliggen
Het college van burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf stond niet te juichen met de ontwikkelingen aan de Herenweg. B en W hadden het bestemmingsplan dan ook liever niet gehad. Maar de gemeenteraad stelde op een vergadering op 30 juni 2020 het bestemmingsplan Herenweg 122-124 toch vast. De raad vindt dat het weiland waar gebouwd mag worden buiten de bebouwde kom ligt. Woningbouw is daar volgens de geurverordening aanvaardbaar, vindt de gemeenteraad.
Het college van B en W wilde niet dwarsliggen en verleende tijdens een schorsing van de raadsvergadering van 30 juni een ontheffing van de Wet geluidhinder. Zonder die ontheffing zou het bestemmingsplan niet door kunnen gaan. Vrijdag lag het hele verhaal bij de Raad van State op tafel.
Buren hebben ook bezwaar
Ook andere bewoners van de Herenweg verzetten zich tegen het plan. Ze zijn er tegen dat het weiland tussen hun eigen woningen wordt volgebouwd. Daardoor verliezen ze hun vrije uitzicht over de weilanden, zeggen ze. De Gezamenlijke Buren Herenweg, zoals ze zich noemen, vinden ook dat de gemeenteraad ongemotiveerd is ingegaan tegen de mening van burgemeester en wethouders die het bestemmingsplan eigenlijk niet wilden. „Het plan past niet in het ruimtelijke beleid zeggen B en W, maar de gemeenteraad gaat daar in een amendement zomaar overheen”, zei een van hen. De gemeenteraad zou ook niet hebben gereageerd op de zienswijzen die de buren hebben ingediend. Ze willen dat de Raad van State daar een oordeel over geeft.
Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek