Bekritiseerd Aerius-model zeven dagen buiten gebruik
Het RIVM voert van 13 tot 20 januari het jaarlijkse onderhoud uit om gegevens over emissiebronnen, habitattypen en rekenmodellen te actualiseren. Bij de update wordt de meest recente data over emissies en deposities en data van het Planbureau voor de Leefomgeving, TNO en de WUR toegevoegd, wat effect heeft op de berekeningen van de Calculator. Na de actualisatie zal de uitkomst van de berekeningen met Aerius Calculator 2021 (de versie na actualisatie) naar verwachting anders zijn dan bij doorrekenen met de Aerius Calculator 2020.
In dezelfde week wordt er ook onderhoud gepleegd aan Aerius Monitor, het bijbehorende instrument dat informatie geeft over de huidige en verwachte stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Het updaten van Aerius Register, het systeem waarin aanvragen voor het Stikstof Registratiesysteem worden ingeboekt en verwerkt, volgt later. Wanneer precies is nog niet bekend.
In de nieuwe versie van de Calculator wordt het besluit van het Kabinet, dat er een maximale rekenafstand van 25 kilometer voor de stikstofneerslag uit alle type emissiebronnen wordt gehanteerd, verwerkt. Hiermee neemt het Kabinet het advies van het RIVM en TNO over.
Weggestreepte kritiek
Nieuwswebsite Boerenbusiness meldde op 11 januari dat hoge beleidsambtenaren van diverse departementen kritiek op het stikstofbeleid uit de stikstofstudie van ABD Topconsult heeft gestreept. Dit betreft ook kritiek op het rekeninstrument Aerius. Deze studie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Deze kritiek omvat onder meer de vraag of Nederland met Aerius wel het juiste instrument in handen heeft om te sturen op de Europese doelstellingen van de habitat- en vogelrichtlijn en de constatering dat Aerius niet is gevalideerd met metingen.
In de conceptversie van het eindrapport van ABD Topconsult is de volgende passage wel te lezen, maar deze is verdwenen in de uiteindelijk gepresenteerde versie.
"Deze Commissie (Hordijk) heeft ferme uitspraken gedaan over het gebrek van Aerius als vergunningverlenend systeem, de grote onnauwkeurigheid van de hexagon-depositieberekeningen, het weinig innovatieve karakter van AERIUS/OPS, het niet toepassen van satellietdata, het ontbreken van modellenensembles, enzovoort. Daarmee wordt de analytische kwaliteit van het stikstofsysteem ernstig ondermijnd. Het maatschappelijke draagvlak voor stikstofbeleid gebaseerd op Aerius is daar niet mee gediend. Integendeel."
Wachten met aanvragen
BIJ12 adviseert om te wachten met het indienen van nieuwe aanvragen tot de nieuwe versie van Aerius Calculator actief is op donderdag 20 januari. Mocht er in de periode van 13 tot 20 januari toch een berekening via de Calculator nodig zijn, is dat in uitzonderlijke gevallen mogelijk, zo meldt Aerius op haar website. Hiervoor dient contact te worden opgenomen met de helpdesk van BIJ12.