Stikstofclaim: Latente ruimte van boeren kan niet zomaar worden ingetrokken
Stikstofclaim waarschuwde eind december voor een jacht op de vergunde maar niet gebruikte stikstof - de zogenoemde latente ruimte - door het ministerie van LNV en provincies. De overheden zouden onderzoek doen naar mogelijkheden die er zijn voor het intrekken van de latente ruimte in vergunde vergunningen. Woordvoerder van het LNV laat weten dat het onderzoek en de verkenning van het ministerie nog lopen.
Stikstofclaim heeft uitgezocht dat er geen wettelijke basis bestaat voor het laten vallen van de latente ruimte in een vergunning. Provincies mogen daarvoor ook geen voorschrift opnemen in een vergunning, blijkt uit jurispudentie. Dat Raad van State bepaalde in een uitspraak van 9 april 2014 dat een voorschrift in een natuurvergunning, inhoudende dat de vergunning van rechtswege vervalt als de vergunde situatie niet binnen 3 jaar volledig is gerealiseerd, niet is toegestaan. Provincies hebben na deze uitspraak ook brieven aan vergunninghouders in procedure verzonden met de mededeling dat voorschriften met een dergelijke ‘vervaltermijn’ werden ingetrokken, meldt SSC.
Wijzigen of intrekken kan niet zomaar
In veel natuurvergunningen is daarna wel een voorschrift opgenomen dat de vergunde situatie binnen een termijn van twee of drie jaar moet worden gerealiseerd. Maar de Wet natuurbescherming kent geen grondslag om op basis hiervan een natuurvergunning in te trekken, concludeert SSC.
Wel zouden provincies volgens de stichting bij verstrijken van de termijnen actief kunnen gaan handhaven, met daaraan gekoppeld hersteltermijnen, bezwaar en beroep procedures. Daarnaast kunnen provincies in bepaalde, in de wet genoemde, situaties een natuurvergunning wijzigen of intrekken. Maar daar moeten provincies dan een besluit over nemen en dat moeten ze goed motiveren. Tegen een dergelijk besluit zijn bezwaar en beroep procedures mogelijk.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Stikstofclaim