Subsidieregeling ‘Uitvoeringsstimulans ten behoeve van de water- en bodemkwaliteit’ vol

De regeling, die op 10 september de aftrap kende tijdens een bedrijfsbezoek aan de biologische melkveehouderij van Erik en Marjan van der Velde in Niehove (GR), is bedoeld om de bodem- en waterkwaliteit in Noorderzijlvest te verbeteren.
In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle fysieke maatregelen in het kader hiervan, met uitzondering van erfinrichtingsmaatregelen en/of zuiveringssystemen. Enkele voorbeelden die onder de subsidieregeling vallen, zijn niet-kerende grondbewerking, precisielandbouw en peilgestuurde drainage. Elk deelnemend bedrijf krijgt tot 40 procent van de maatregelen vergoed met een maximum van 10.000 euro per bedrijf.
Mechanische onkruidbestrijding of spoelplaats
De 120e en voorlopig laatste deelnemer aan de regeling is akkerbouwer Derk Gesink uit Mensingweer. Gesink zegt dat het door deze regeling voor hem wél interessant wordt om te investeren in de bodem- en waterkwaliteit door het grote kostenplaatje van dergelijke maatregelen. Gesink weet nog niet zeker in welke maatregel hij het geld gaat investeren. Hij twijfelt tussen een schoffelmachine voor mechanische onkruidbestrijding en een spoelplaats voor de veldspuit.
Twee jaar geleden heeft Gesink samen met een aantal andere boeren mechanische onkruidbestrijding al geprobeerd. Hoewel hij ondervond dat mechanische onkruidbestrijding niet hetzelfde resultaat oplevert als chemische bestrijding, ziet hij de voordelen voor de bodem met de mechanische aanpak. De andere optie is de aanleg van een vloeistofdichte was- en spoelplaats om zo de erfafspoeling te verminderen, zo stelt de akkerbouwer. ‘Binnenkort komt er een adviseur bij mij langs om te kijken welke maatregel ik het beste kan toepassen, ik ben benieuwd naar zijn adviezen.’
Mogelijk budget over voor wachtlijst
Projectleider Tjeerd Hoekstra zegt blij te zijn met de animo voor de subsidieregeling. Hoewel het maximum aantal deelnemers is bereikt, is het toch mogelijk dat er meer boeren kunnen profiteren van de regeling. ‘Als deze 120 deelnemers niet het maximale bedrag gebruiken wat ze mogen aanvragen, blijft er geld over voor andere deelnemers’, stelt de projectleider. Hij verwacht dat er budget overblijft voor een deel van de wachtlijst.
De subsidieregeling ‘Uitvoeringsstimulans ten behoeve van de bodem- en waterkwaliteit’ is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. LTO Noord is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.