Natuurmonumenten:
‘Provincies moeten haast maken met vergoeden wolvenrasters’
Vee beschermen lukt volgens Natuurmonumenten meestal goed met een wolfwerend raster. Als de wolf een wolfwerend raster raakt krijgt hij een elektrische schok. Hij leert hierdoor dat schapen geen makkelijk prooi zijn waardoor hij op zoek zal gaan naar een andere prooi die makkelijker te vangen is.
De kosten van een wolfwerend raster kunnen flink oplopen, omdat het vaak om een behoorlijke lengte gaat. Dit kan schapenhouders en herders doen aarzelen om het te plaatsen. Natuurmonumenten vindt dat stroomrasters ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed door de provincie. Dat is nu alleen geregeld in Drenthe en in delen van Gelderland.
Verschillen tussen provincies
In Drenthe kwamen al vaker zwervende wolven langs en vorige maand werd bekendgemaakt dat zich in Drenthe een wolf heeft gevestigd. Sinds 1 januari 2021 verstrekt de provincie Drenthe subsidie aan schapenhouders die hun vee preventief willen beschermen tegen de wolf.
In Gelderland staat de subsidieregeling al iets langer open, maar alleen voor die gebieden die zijn aangewezen als leefgebied van de wolf.
In Brabant, Limburg, Friesland, Groningen en Overijssel is de wolf al meermaals en langduriger gezien, maar kunnen schapenhouders nog geen aanspraak maken op subsidie om hun vee te beschermen. In sommige provincies is de subsidieregeling weliswaar ‘in de maak’, maar de provincies moeten echt haast maken, vindt Natuurmonumenten. Want door vee nu te beschermen kunnen er vervelende incidenten voorkomen worden.
Wacht niet af
Subsidie of niet, door de komst van de wolf moeten schapenhouders hun schapen beter beschermen, stelt Natuurmonumenten. Natuurmonumenten roept schapenhouders, herders en boeren met kleinvee in Oost en Zuid Nederland daarom op: wacht niet langer, plaats dat hek.
schapenhouders, herders en boeren kunnen gebruik maken van subsidieregelingen in Drenthe in Gelderland. Ook kunnen ze bij provincies die nog geen subsidieregeling hebben vragen naar de mogelijkheden. Andere opties zijn om de lokale boswachter te vragen om hulp of aan te kloppen bij vrijwilligersinitiatieven zoals Wolf-Fencing Nederland. Ook kunnen boeren gebruik maken van informatie over preventiemaatregelen op de website van BIJ12.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: PXhere
Bron: Natuurmonumenten