FDF toert op naar provinciehuis Drenthe vanwege stikstofgate
De provincie Drenthe wil het verzoek van FDF niet in behandeling nemen. De boerenactiegroep zou geen belang hebben bij eventuele stikstofuitstoot van het distributiecentrum en niet ontvankelijk zijn. In de provincie Overijssel diende maandag eenzelfde zaak.
In een hoorzitting lichtte FDF toen toe waarom het wel een belang zou hebben, gesteund door een kleine honderd boeren buiten die met trekkers waren gekomen naar Zwolle. De provincie Overijssel besloot zelfs een zaal af te huren in een evenementenhal voor de hoorzitting om zo op de parkeerplaats ruimte te hebben voor de protesterende boeren. Normaal zijn de zittingen op het provinciehuis.
Opnieuw verweer
Volgens FDF heeft de provincie Drenthe het document van Overijssel gekopieerd. 'Aanstaande maandag 17 januari aanvang 9.30 uur, verweert FDF zich tegen het besluit van de provincie Drenthe om ons handhavingsverzoek niet in behandeling te nemen. Reden? Zelfde als provincie Overijssel: we zouden niet ontvankelijk zijn. FDF is daar kort en duidelijk over: dat is een onzin argument! En dat gaan we weerleggen.'
FDF roept boeren op om te komen protesteren in Assen. 'We verwachten jullie, strijders. Wat duidelijk is mensen, is dat we sterker dan ooit aan de bak moeten. Daarom leggen we maandag 17 januari bij de heer Jumelet, gedeputeerde in Drenthe en tevens voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) het verzoek neer om de Gebiedsgerichte Aanpak in alle provincies op te schorten.'
Rapport
FDF haalt in het bericht op de eigen website ook het Wob-verzoek van Greenpeace aan over hoe het stikstofrapport van ABD Topconsult tot stand kwam. Deze documenten zijn eerder deze week gepubliceerd.
FDF: 'FDF heeft een deel van de duizenden WOB-pagina’s aan tekstvoorstellen, papers en mails tussen ambtenaren, doorgelezen. En de maag is ons herhaaldelijk omgedraaid over de walgelijke wijze waarop ambtenaren zaken manipuleren in deze procedure om er voor te zorgen dat alleen de landbouw en de boeren moeten leveren om de stikstofproblematiek op te lossen. Andere sectoren worden bewust, uit de wind gehouden. Het staat gewoon letterlijk in de kantlijn en de mailwisseling: 'We kunnen het ook primair bij de landbouw houden' (Bijlage III pagina 114), hun inzet is om via de landbouw te komen tot 70% reductie, generiek opgelegd aan de landbouw – 70 procent! Dat betekent het einde van de Nederlandse landbouwsector.