Boerenactie FDF in Assen lijkt groot succes
UPDATE: ‘Geen gedwongen onteigening van boerenbedrijven in Drenthe’
Van Keimpema verklaart de positieve houding van de provincie Drenthe onder meer door wat het WOB-verzoek van Greenpeace vorige week allemaal boven tafel heeft gebracht. „Dat was pure misleiding en de betreffende ambtenaren zijn ook door het Planbureau op de vingers getikt. Ik werd er helemaal koud van hoe boeren waren neergezet."
Jumbo in Beilen
Vanochtend trokken boeren met zo'n twintig trekkers naar het provinciehuis in Assen. Aanleiding was een hoorzitting bij de provincie Drenthe over het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Beilen. FDF wilde dat het distributiecentrum een natuurbeschermingsvergunning aanvraagt, die nodig is voor bedrijven die stikstof uitstoten, en waarop vervolgens ook gehandhaafd wordt.
Eerst meten
Volgens Van Keimpema is door de onthullingen na het WOB-verzoek duidelijk geworden dat er nu eerst gemeten moet worden van wie de stikstofdepositie in een bepaald afkomstig is en welke gebiedsgerichte aanpak daar op moet volgen. „Dat hebben ze in Drenthe heel goed begrepen en ik hoop dat die houding in de rest van Nederland wordt overgenomen.”
Gastvrij onthaal
Van Keimpema vertelt dat de sfeer in Assen vanochtend beduidend anders was dan die in Zwolle, vorige week. Boeren protesteerden toen tijdens een hoorzitting tegen het besluit van de provincie Overijssel om niet te handhaven op een Natuurbeschermingsvergunning van het distributiecentrum van Jumbo in Raalte. „Daar kregen we heel veel tegenwerking. In Drenthe werden de boeren ontvangen met koffie en koek en werd meteen een livestream georganiseerd. Dat gaf de boeren een heel goed gevoel. Dat was vorige week in Zwolle wel anders.”
Reactie Drenthe
Een woordvoerder laat namens landbouwgedeputeerde Henk Jumelet in een reactie van haar kant weten dat er in de provincie Drenthe überhaupt geen sprake van gedwongen onteigening van boeren zal zijn. Ook niet als de stikstofdepositie van alle bedrijven in beeld is. „Er is geen voorbehoud.”
Alert blijven
Daar had wat vorige week door het WOB-verzoek van Greenpeace boven water kwam volgens Jumelet geen invloed op. „Over het WOB-verzoek is aangegeven dat we er met z’n allen alert op blijven, dat we de goede informatie telkens op tafel krijgen en dat we steeds de goede afweging maken. Het is aan de Minister om een reactie te geven op het WOB verzoek.”
Perspectief bieden
Volgens Jumelet wordt de gebiedsgerichte aanpak dan ook niet opgeschort. „We willen, ook om PAS-melders en interimmers perspectief te kunnen bieden, doorgaan met de gebiedsgerichte aanpak. Samen met al onze partners en ook het landbouw collectief: DAJK, LTO en FDF. Deze zijn sinds de start van de gebiedsgerichte aanpak betrokken via de ‘bestuurlijke tafel stikstof’ en worden nu ook betrokken bij de gebiedsprocessen die moeten leiden tot gebiedsagenda’s. Daarnaast gaat de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen en Friesland metingen verrichten, omdat we niet alleen van modellen uit willen gaan, maar willen weten hoe het daadwerkelijk zit.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Guus Daamen