Landbouwvakbonden willen snel met ministers om tafel, maar wel onder voorwaarden
De landbouwpartijen verwachten een grootschalige herinrichting van het platteland, als alle plannen in het regeerakoord worden uitgevoerd. Op die manier wil het kabinet de stikstofcrisis oplossen, maar volgens de landbouwpartijen is er momenteel geen helderheid.
' Het nieuwe Regeerakkoord en de grote stapel stikstofrapporten van 2021 hebben op het platteland allerminst duidelijkheid gebracht. Integendeel, deze zorgen voor grote onzekerheid en veel onrust bij onze boerengezinnen', schrijven POV, NMV, NVP en NAV in een gezamenlijk statement.
Nieuwe werkelijkheid
De plannen van het Kabinet hebben grote gevolgen voor de landbouw, verwachten de vertegenwoordigers. 'Met het verschijnen van het Regeerakkoord is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan: een versnelling van de natuur- en stikstofambities van 2035 naar 2030. Bij het Regeerakkoord was er de aankondiging van ‘niet vrijblijvende gesprekken’ met boeren als vrijwilligheid onvoldoende oplevert. Daarnaast de beschikbaarstelling van 25 miljard euro voor de uitkoop van bedrijven, aankoop van gronden, innovaties e.d. Gelet op de beschikbare bedragen lijkt het kabinet af te koersen op de opkoop van duizenden veehouderijbedrijven en meer dan 100.000 hectare landbouwgrond.'
Landelijke afspraken
Voordat POV, NMV, NVP en NAV-leden om tafel gaan met provincies om de gebiedsgerichte aanpak vorm te geven, moeten er eerst landelijke afspraken worden gemaakt. 'POV, NMV, NVP en NAV zijn bereid constructief aan overleggen deel te nemen en daarmee draagvlak onder boeren te vergroten. Maar instappen in processen met grote belangen en bedragen, die niet met landelijk afgesproken waarborgen zijn omgeven, leidt niet tot vruchtbare samenwerking.'
In de brief aan de ministers schrijven de partijen dat ze randvoorwaarden willen voor de gebiedsprocessen, zorgvuldigheid en onafhankelijkheid bij de ecologische analyses, zeggenschap, rechtszekerheid (ook voor PAS-melders en -vergunningen) en rechtsbescherming voor boeren.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: POV, NMV, NVP, NAV