Meer mogelijkheden voor kleinschalige recreatie
Friesland stimuleert ‘kamperen bij de boer’

Jaarrond kamperen mag voortaan in Friesland, mits alleen die kampeermiddelen die ook daadwerkelijk op dat moment in gebruik zijn, aanwezig zijn op het terrein in de winterperiode. Maar de provincie verruimt ook een aantal andere recreatiemogelijkheden in haar nieuwe omgevingsverordening.
Vervangende nieuwbouw
Zo wordt verplichte zonering van kampeerterreinen losgelaten: logies, recreatiewoningen, groepsaccommodaties mogen bij alle bouwpercelen in het landelijk gebied - die ook bij woningen - worden gerealiseerd, mits gebruik wordt gemaakt van bestaande bebouwing. Daarbij is vervangende nieuwbouw nu tevens toegestaan.
Gastvrij Fryslân
Het uitgroeien van kleinschalige recreatie tot reguliere recreatie is in principe niet toegestaan. Er zijn namelijk geen nieuwe recreatiekernen opgenomen. Nieuwe voorzieningen zijn in de basis toegestaan mits aansluitend op een kern of bestaande recreatieve voorzieningen. De ontwikkeling moet passen bij de aard en schaal van de kern of de bestaande voorzieningen en er moet een positieve bijdrage worden geleverd aan het motto Gastvrij Fryslân: slimme groei: niet meer van hetzelfde, maar aanvullend om aanbod compleet te maken.
Behoefte-onderzoek
Nieuw ten opzichte van de vorige verordening is ook de mogelijkheid om ‘los’ in landelijk gebied nieuwe ontwikkelingen te realiseren of wel ‘aansluitend’ maar niet passend bij aard en schaal. Hiervoor gelden wel strengere eisen: eerst moet een behoefte-onderzoek worden gedaan. De ontwikkeling moet ook een bijdrage leveren aan andere opgaven en ambities, zoals herstel biodiversiteit, energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, werkgelegenheid of landschapsversterking.
Tot slot is ook het maximum van de hoogte van de trekkershutten losgelaten; een trekkershut mag daarbij nog steeds slechts uit één bouwlaag bestaan.