Gedeputeerde wil weidevogelbeheertarieven tegen het licht houden
Provincie Friesland stelt 1,55 miljoen euro ter beschikking in het kader van Aanvalsplan Grutto. Wat gaan boeren in de vier aangewezen gebieden daar het komende jaar van merken?
„Het doel is grote aaneengesloten gebieden met zwaar weidevogelbeheer van circa 1000 hectare. Dan moet je denken aan extra plasdrassen en bijvoorbeeld grotere arealen kruidenrijk grasland. Daar worden dan extra vergoedingen bijgeplaatst. De geldstroom en de afstemming en inrichting van die gebieden loopt via de collectieven.”
Krijgen boeren een hogere vergoeding dan de huidige? Het is nu vaak een onkostenvergoeding en geen verdienmodel.
„We zullen landelijk en met Brussel moeten bekijken hoe dat gaat lopen. Of er extra geld bovenop de maatregelen komt of dat we meer gronden gaan inrichten met de bestaande vergoedingen. Als het een onkostenvergoeding is dan is het een break-even gebeuren. Je laat wat maar je krijgt ook wat op een niveau wat je anders ook had. We zijn bovendien bezig om met andere partijen te kijken naar een hogere melkprijs. Dat is substantieel geld en meer dan 1,5 cent als het aan mij ligt. Het gaat dan om banken en zuivelorganisaties, maar we kijken ook naar combinaties met groenblauwe diensten en carboncredits.”
Worden de beheervergoedingen voortaan ook geïndexeerd net zoals dat gebeurd met de vergoedingen voor de terrein beherende organisaties? En als dat nu nog niet is voorzien, gaat u daar dan een pleidooi voor houden?
„We hebben een bepaald budget waar we het mee moeten doen. En dat is nu niet zo. Maar u zet bij mij wel de vraag open of we ook niet eens naar de pakketprijzen zelf moeten kijken of die wel voldoende zijn. Dat zal ik dan in IPO-verband moeten gaan afstemmen.”
Stel je valt buiten zo’n kerngebied en doet nu al wel actief en succesvol aan weidevogelbeheer, gaat er dan door het aanvalsplan ook wat veranderen?
„De precieze begrenzing van de gebieden moeten we nog verkennen. Het is natuurlijk logisch om zoveel mogelijk van dat soort bedrijven er binnen te laten vallen, maar er kunnen ook bedrijven buiten vallen. Deze bedrijven blijven wel in aanmerking komen voor het huidige weidevogelbeheer in kader van het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer.”
En als je niet aan weidevogelbeheer wil doen en je valt binnen zo’n gebied?
„Wij kunnen het niet verplichten, maar ik hoop wel dat het zo is dat je als boer voelt dat als je het niet doet je vreemd in zo’n gebied zit. Het maakt ook uit waar je in zo’n gebied zit. Verder van de kern af zal het beheer lichter zijn.”
Hoogland over natuurbeleid in Friesland
De redactie van Veldpost sprak gedeputeerde Douwe Hoogland uitgebreid over het weidevogelbeheer in natuurterreinen en het beleid vanuit de Provincie Friesland richting natuurorganisaties. Het interview is te lezen in het vakblad Veldpost. 'Ik zou best bij gesprek willen zitten met TBO's'