Kersvers Gedeputeerde Hamster (CU) krijgt direct duidelijke opdracht tijdens stikstofdebat
Gronings parlement: 'Stikstof meten in plaats van dieraantallen decimeren'
Een motie van de Groningse PVV'er Dennis Ram, ingediend samen met Forum voor Democratie, Groninger Belang Ons Groningen, Partij voor het Noorden en BV NL, om bij het Kabinet en het IPO (Interprovinciaal overleg) aan te dringen op een wetenschappelijke validering van alle stikstofmaatregelen, stikstofnormen en modellen bij toekomstig beleid werd woensdag aangenomen. In de motie is ook opgenomen dat er wordt aangedrongen om alle stikstofprobleemgevallen (boeren zonder vergunning, pasmelders en boeren in beroepsprocedures) op te lossen.
Aerius, het stikstofrekenmodel van het RIVM, kent volgens een groot deel van de Groningse Statenleden zijn beperkingen. De term 'meten is weten' viel meerdere keren tijdens het debat. CDA en VVD waren dan ook blij dat er eindelijk een pilot wordt gestart met stikstofmetingen in Natura 200-gebied Lieftinghsbroek. Volgens Hamster geeft die pilot ook meteen aan dat het IPO en het Rijk intussen verder kijken dan alleen het rekenmodel om uit de stikstofcrisis te komen. „Dit voelt als een net iets te harde duw in de rug, want ook op het legaliseren van knelgevallen dringen we mede via het IPO flink aan", zei hij.
Buienradar
In de motie was als een van de 'bulletpoints' opgenomen dat de rekenmodellen van het RIVM niet zijn gevalideerd, maar om steun te krijgen van meedere partijen werd die keutel door de indieners ingetrokken. Daarmee was ook een partij als het CDA overstag. „Aerius is als een buienradar waarop je kunt zien waar het regent", zei Jesper Bergsma van het CDA. „Maar om te kunnen zien hoe hard het regent zal er in de regenmeter moeten worden gekeken. En dus is het meten van stikstof belangrijk."
De Partij voor het Noorden kwam via woordvoerder Leendert van der Laan op voor de boeren in de provincie. „We maken de ene naar de andere crisis mee, van woningnood tot stikstof", zei hij. „Een voedselcrisis kunnen we er niet bij hebben, we moeten zuinig zijn op een sector die ons altijd veel heeft gegeven."
Motie minder dieren verworpen
Zijn reactie volgde op een ingediende motie van de Partij voor de Dieren samen met de SP, die het aantal gehouden dieren in Groningen (dieraantallen) wilden verminderen om zo stikstofuitstoot terug te dringen. Voor die motie was weinig steun tijdens het debat en de motie werd later tijdens de stemming verworpen. Alleen GroenLinks leek er wel wat voor te voelen. Statenlid Arjen Nolles gaf aan daarbij in het belang van de boeren te handelen. „We kunnen niet anders, omdat we anders straks een situatie krijgen als bij het invoeren van fosfaatrechten. Dan is de schok nog veel groter."
Groningen lijkt echter niet te kiezen voor minder dieren, volgens VVD-statenlid Erik Jan Bennema draaide Nolles de boel op de verkeerde manier om. „Het doel is om natuur te beschermen, als dat ook via bijvoorbeeld innovatie mogelijk is kan dat net zo goed."
Dit bericht is van een update voorzien nadat duidelijk was welke moties werden aangenomen of verworpen.