Drentse schapenhouder Diederik Sleurink
'Veehouders moeten werk met wolfwerende rasters vergoed krijgen'

Diederik Sleurink, schapenhouder met 800 dieren, vindt namens LTO Noord dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het werk dat schapenhouders moeten verrichten om hun vee te beschermen. Een probleem dat volgens hem steeds actueler wordt.
Ook melkveehouders
„Schapenhouders hebben hier natuurlijk het meeste last van, want hun dieren lopen het hele jaar door buiten. Maar ook melkveehouders gaan hier last van krijgen. De wolf is een intelligent, agressief dier met een enorme actieradius van 50 kilometer per dag. Het wordt een enorm probleem. In Duitsland is het dat al. Daar werden in 2021 al 1.300 geteld. Ze vermeerderen zich met 30 procent per jaar. Dat betekent binnen de kortste keren een verdubbeling. Die wolven trekken deels richting Nederland en ook hier gaan ze zich vermenigvuldigen. Het wolvenbestand zal dus in de komende vijf jaar heel sterk toenemen.”
Woedend
Sleurink is, net als de Stichting Nationaal Park de Hoge Veluwe, woedend op BIJ12, dat een van de opdrachtgevers is van een onderzoeksrapport ‘De Wolf terug in Nederland’. Dat moet een onafhankelijk rapport zijn, maar het is geschreven door ecologen die pro-wolf zijn. Zij bagatelliseren de schade die de wolf aanricht. Bijvoorbeeld door te melden dat er jaarlijks ook 4.000 tot 12.000 schapen worden gedood door honden en vossen. Dat is gewoon niet waar."
Niet te doen
„En ze doen heel makkelijk over het plaatsen van wolfwerende rasters", vervolgt Sleurink. „Er zijn in Drenthe schapenhouders met 2.000 schapen die verdeeld zijn over 23 verschillende groepen. Dan is het niet te doen om elke keer zelf die rasters te verplaatsten. Ook al zou je ze gratis krijgen, dan is het nog niet te doen. Het enige wat de provincie nu doet is risico gebieden aan wijzen waar boeren subsidie kunnen krijgen bij de aanschaf van wolfwerende maatregelen. Maar daar zijn veehouders niet mee geholpen als je weet dat het enorm veel extra arbeid vraagt en die veehouders nu al 70 uur per week werken.”
Overdrukventiel
Om veehouders te helpen in hun strijd tegen de wolf moeten er drie dingen gebeuren, volgens Sleurink. „Ze moeten rasters krijgen, een arbeidsvergoeding om ze te plaatsen en een overdrukventiel voor het geval het echt uit de hand loopt met een wolf. Dan moet je in eerste instantie denken aan intelligent verjagen met rubberen kogels, vuurwerk en drones. En als het dan echt niet anders kan, dan uiteindelijk afschot van een probleemwolf die constant kuddes aanvalt. Maar de wetgeving is streng en we zijn aan handen en voeten gebonden.”
ZZP’er of loonwerker
Volgens Sleurink zouden veehouders in Drenthe worden geholpen met een ZZP’er of loonwerker die door de provincie zou moeten worden ingehuurd. Hij zou zich exclusief met het plaatsen van wolfwerende rasters moeten bezighouden. Zo iemand kan dat ook veel sneller, doordat hij zich daar dag in dag uit mee bezighoudt. Dán help je de veehouders. Want voor hen is het geen doen, om dat er zelf allemaal bij te doen. Veehouders werken al 70 uur per week, voor 30.000 tot 40.000 euro per jaar.”