BIG-Challenge: Maak kennis met deelnemer Arjen Kocks
‘Ik ken er genoeg die minder mazzel hebben gehad dan ik’
Kocks zit op dit moment nog in het laatste jaar van zijn studie diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein. Als hij afgestudeerd is wil hij eerst een tijdje fulltime thuis aan de slag. „Als ik afgestudeerd ben gaan we onze reguliere vleeskuikenstallen, waar we nu 160.000 kuikens houden, ombouwen naar 1 ster Beter Leven. Tijdens die verbouwing zal ik thuis volledig meewerken. Daarna is het de bedoeling dat ik ook parttime buitenshuis ga werken. Waar dat zal zijn weet ik nog niet.”
De jonge pluimveehouder werd op z’n 23ste geconfronteerd met teelbalkanker. „Gelukkig was ik er op tijd bij. In totaal ben ik misschien zes weken ‘ziek’ geweest omdat ik snel geopereerd ben. Nu al een aantal jaar schoon en alleen nog elk half jaar een keer controle. Maar ik ken ook de verhalen van mensen met kanker die chronisch ziek zijn. Dat is heel heftig.” Vrij snel nadat hij genezen werd verklaard besloot hij daarom om mee te doen aan BIG Challenge, natuurlijk met het team Pluimvee.
Samen met neef
Kocks kende BIG Challenge ook al voordat hij ziek werd. „We hebben op de beurs wel eens van die Chicks are Cool-shirts van de actie gekocht en tijdens mijn stage bij ForFarmers hadden collega’s het er ook regelmatig over. Toen ik genezen was zei ik al vrij snel nu wil ik ook een keer gaan meedoen. Toen ik dit aan mijn familie vertelde vroeg mijn neef Rob of ik dat in mijn eentje zou gaan doen. Daar had ik verder nog niet over nagedacht maar mijn neef was ook enthousiast. Rob zei direct: dan ga ik met je mee! Vandaar dat we nu samen naar Frankrijk gaan.”
De twee gaan samen hardlopend de berg op. „Ik heb gewoon niet zo veel met fietsen. Daarbij lopen we alle twee voor voetbal nog wel eens een rondje hard, wat we nu serieuzer oppakken.”
De jongens trainen meestal één keer in de week samen. Dan lopen ze samen een ronde door de buurt. Maar in Drenthe zijn de heuvels niet zo hoog als straks in Frankrijk. Daarvoor hebben ze ook een oplossing. „We hebben alle twee een loopband die je in een bepaalde hoek kan zetten. Volgens mij is de gemiddelde stijging ongeveer zeven procent op de Alpe d’Huez en mijn loopband kan tot twaalf procent stijging.”
Verkleed als vrouw
De twee jongens zijn samen al fanatiek bezig geweest om sponsorgeld op te halen. De meest bijzondere actie was september vorig jaar. Mensen konden toen betalen voor een gelopen hardloopkilometer. In totaal legden de twee 33 kilometer af waarvoor ze een bedrag van 600 euro ophaalden. „Mensen konden ook opdrachten of bepaalde locaties aangeven die we dan tijdens het lopen moesten uitvoeren. Zo hebben we een ronde verkleed als vrouw om het voetbalveld van één van onze voetbalclubs gerend.”
Rob en Arjen zitten tijdens de Alpe d’HuZes in het team BIG Challenge 14 Pluimvee 1. Samen hebben de twee al bijna 11.000 euro opgehaald in de afgelopen paar jaar. Door Covid-19 konden de edities van 2020 en 2021 niet doorgaan. Arjen kijkt ontzettend uit naar de komende editie en hoopt dat hij ook eindelijk de berg kan trotseren. „Ik kijk niet echt op tegen de uitdaging. Ik denk dat ik de bult sowieso wel één keer op kan rennen. De tweede keer moet denk ik ook nog wel lukken maar of een derde keer ook lukt wordt spannend.”
Waar hij wel naar uitkijkt is het gevoel van samenhorigheid op de berg. „Je bent daar allemaal voor één doel. Het lijkt me heel heftig maar ook mooi om deel te nemen aan het evenement. Ik verwacht dat het heel indrukwekkend zal zijn. Dat is ook wat ik hoor van mensen die al eerder geweest zijn. Iedereen die daar de berg op gaat doet dat voor een ander. Dat lijkt me heel bijzonder.”
Wil je Arjen Kocks steunen? Bekijk dan zijn deelnemerspagina en doneer aan hem of een van de andere deelnemers van BIG Challenge.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
Agrio (uitgever van deze website) volgt dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’HuZes gaan bedwingen. Maak kennis met de andere boeren: