Friese gedeputeerde weigert motie weidevogels uit te voeren
Statenlid Marten Dijkstra van de VVD stelde mede namens Attje Meekma van het CDA vragen aan gedeputeerde Hoogland over zijn zienswijze op zijn motie All-in voor weidevogels. Die motie was in november met ruime meerderheid aangenomen. Hoogland legde in een interview in Veldpost van twee weken geleden uit hoe hij uitvoering wilde geven aan de motie. Hij gaf aan de verantwoordelijkheid voor meer en beter weidevogelbeheer binnen natuurgebieden neer te willen leggen bij de agrarische collectieven. Dijkstra noemde die uitleg ‘verbijsterend’ en dinsdag reageerde het samenwerkingsverband van de zeven agrarische collectieven dat het neerkwam op afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid.
'Genoeg inzicht'
De statenleden wilden weten waarop Hoogland baseerde dat het nu goed gaat in de natuurgebieden met weidevogels. De gedeputeerde gaf aan zich te baseren op de cijfers van de natuurorganisaties zelf. „De resultaten van het beheer, aantallen weidevogels worden door TBO’s (terrein beherende organisaties, red.) en natuurcollectieven verwerkt in rapportages, die in de nationale databank van Flora en Fauna komen. De resultaten geven ons aan dat er tot nu toe genoeg inzicht is in de effectiviteit van het beheer.”
Het leidde tot vervolgvragen van de statenleden, omdat de motie die is aangenomen juist de gedeputeerde opriep om de monitoring meer zelf ter hand te nemen en onafhankelijk te laten uitvoeren, omdat de resultaten van het weidevogelbeheer binnen natuurterreinen juist sterk wisselt. Net zo onafhankelijk als dat richting boeren wordt uitgevoerd. Hoogland legde die oproep naast zich neer en daarmee de wil van de Provinciale Staten. Hoogland wilde niet verder gaan dan het verder ‘professionaliseren met meer detaillering’ van de bestaande monitoring.
Weidevogelpakketten
Op vragen hoe de gedeputeerde verder invulling wil geven aan de motie, kwam een afwachtend antwoord. Hoogland ziet het als een gezamenlijke opdracht van alle partijen om tot beter weidevogelbeheer te komen en de afspraken over beheer zouden binnen en buiten de natuurterreinen dezelfde moeten zijn. Hoogland noemde daarbij het voorbeeld van het Aanvalsplan Grutto door grotere gebieden te maken. „Maar ik wil het vooral in het gebied neerleggen, dat is belangrijk. We moeten als provincie er eerst weg blijven”, aldus Hoogland.
Ook de brede roep vanuit Provinciale Staten om meer weidevogelbeheerpakketten neer te leggen binnen natuurterreinen, kreeg geen gehoor bij Hoogland. „TBO’s en de natuurcollectieven werken volgens de doelstellingen in het natuurbeheerplan. In de gebieden met weidevogeldoelstellingen moet dit beheer worden uitgevoerd. Op dit moment is er geen directe aanleiding binnen het natuurnetwerk om het areaal van weidevogelland te vergroten ten koste van botanische pakketten.”
Ontevreden statenleden
Dijkstra bleef beleefd richting de gedeputeerde, maar was duidelijk niet tevreden met zijn antwoorden: „Ons punt van de motie is dat agrarisch natuurbeheer door externe partijen wordt gemonitord en gecontroleerd. Die controledruk is heel hoog. Er is veel theoretische controle. Wij zeggen niet dat alle natuurorganisaties het niet goed doen, absoluut niet. Maar wij horen geluiden dat er gebieden zijn waar het niet goed gaat. Uw antwoord is dat door grotere en rustigere gebieden te creëren voor weidevogels het wel goed gaat. Maar als je al begint met een start die niet klopt, dan kun je de gebieden wel groter maken, maar dan blijft het probleem hetzelfde.”
Meekma deelde de kritiek van Dijkstra en benadrukte dat oorspronkelijke Friese weidevogelgebieden omgevormd zijn naar natuurgebieden. „Hier zitten nu andere biotopen op. Op die plekken moet er een schepje bovenop. De biotoop moet ook op orde zijn. U zegt dat u het in het gebied neer wilt leggen en dat we dat eerst af moeten wachten, maar in het kader van motie mogen we toch wat meer actie verwachten.”
Weidevogelpakketten
Ten aanzien van de monitoring zegde Hoogland niets toe. Hij verwacht dat de natuurorganisaties en agrarische collectieven nog beter gaan samenwerken. „Ik heb daar een goed gevoel over dat het ook gebeurt. De TBO’s gaan hun rol hier wel spelen.”
Uiteindelijk bewoog Hoogland heel licht naar de staten toe waar het ging om meer weidevogelpakketten. „Ik vind het spijtig dat goede terreinen opgeofferd worden voor de weidevogels. Ik wil daar wel naar kijken en hoe dat is uitgewerkt. Daar zouden we meer inzet op kunnen plegen.”