Fotoserie: Waterschap Vechtstromen in gevecht met wassend water, steeds meer grip op situatie
Hekman is tevreden met de werking van het watersysteem. De grote stuwen kunnen met een druk op de knop automatisch worden bediend. Hij gaat er van uit dat er geen economische schade van betekenis is ontstaan. „In deze tijd van het jaar hoeft het nog geen gevolgen te hebben voor de teelt van gewassen. Alleen het mest uitrijden wordt er door belemmerd."
Kop van Overijssel
Verder stroomafwaarts rond de monding van de IJssel hebben boeren en burgers wel schade door wateroverlast gemeld.Het waterschap Zuiderzeeland moest namelijk vanwege hoogwater stuwen in werking zetten die de maximale waterafvoer vanuit de Kop van Overijssel belemmerden. Daardoor stroomde 'de badkuip' over.
Vecht
Het buurwaterschap Drents Overijsselse Delta stijgt het water in de Vecht nog enkele centimeters. Het water staat 1,20 meter hoger dan normaal in de winter. 'Door de hoge waterstand staat het water bijna overal tegen de voet van de Vechtdijken', schrijft Drents Overijsselse Delta. 'Momenteel worden deze dijken intensiever geïnspecteerd op eventuele schades en kwetsbare plekken. Ongeveer eens per 10 jaar komen deze hoge waterstanden voor op de Vecht. Ook al staat het water erg hoog, deze waterstanden zijn de helft van waarop de dijk ontworpen is.'
Hunze en Aa's meldt dat het de situatie inmiddels ook weer onder controle heeft, maar vraagt nog wat tijd. 'Het water in onze sloten, beken en kanalen daalt gestaag. De verwachting is dat het ongeveer twee weken duurt voordat de waterstanden in ons gebied weer op normaal niveau zijn. Het vraagt tijd om al het overtollige water af te voeren.'
Schade melden
Gisteren meldde het waterschap nog 'erg natte akkers'. 'We snappen dat landbouwers maatregelen treffen om het water van hun grond af te laten lopen. Normaal gesproken vragen we om dit te doen door het aanleggen van een buis in het maaipad, door de gegraven geul. We verzoeken landbouwers om eventuele schade zo snel als mogelijk te herstellen na de nattere periode. In ieder geval voor de start van het maaiseizoen in mei. Mocht de gegraven geul uitgespoeld zijn, dan vragen we daarnaast aan landbouwers om de uitgespoelde grond uit de sloot te halen. Op die manier houden we de waterafvoer optimaal.'
Groningen
Het water in Groningen daalt zo snel dat de provincie een vaarverbod inmiddels heeft opgeheven. 'Het vaarverbod op de provinciale vaarwegen is opgeheven. Onze bruggen en sluizen worden ook weer bediend. Door de hoge waterstand op het Winschoterdiep is de doorvaarthoogte kleiner dan normaal en zullen schepen hun snelheid moeten aanpassen om golfslag te vermijden', schrijft de provincie.
Hoewel het waterpeil in Groningen daalt, moet waterschap Noorderzijlvest nog wel noodpompen inzetten. Zo viel het gemaal Tolberter Petten uit, waardoor een noodvoorziening daar goed van pas kwam.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen