Provinciebestuur Drenthe krijgt stikstofmiljoenen niet zonder slag of stoot

Het provinciebestuur hoopt de investeringen in mankracht (loonkosten, bedrijfsmiddelen en proceskosten) terug te krijgen van Het Rijk. Volgens gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) worden daarover 'goede gesprekken' gevoerd met Den Haag en is er geld voor gereserveerd in het regeerakkoord. Harde toezeggingen kon hij echter niet doen tijdens een debat met de Statencommissieleden van Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie.
Metingen
Wel moet de gedeputeerde in 2023 bij Het Rijk twaalf gebiedsplannen inleveren. Zoveel stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden telt Drenthe namelijk. Daarvoor komen vanuit de gebiedstafels (waarbij de betrokkenen uit de gebieden met de gedeputeerde spreken) vragen. Soms willen partijen bijvoorbeeld extra stikstofmetingen in de gebieden, gaf Jumelet als voorbeeld. En daarvoor zijn weer ambtenaren nodig die 'het veldwerk' doen.
De antwoorden van de gedeputeerde wekten bij een aantal Statenleden argwaan. Vooral Henk Post (ChristenUnie) en Thomas Blinde (JA21) waren kritisch. Zij wilden weten of het haalbaar is om 2023 plannen in te dienen als er op dit moment nog niet eens voldoende personeel beschikbaar is.
Statenvergadering
Het was Post die het statenstuk 'Drentse aanpak stikstof; capaciteit en middelen' daarom ook wil bespreken tijdens de Statenvergadering en waardoor Jumelet voorlopig nog niet zeker is van zijn stikstofmiljoenen. Post: „Hoe zeker zijn we dat Het Rijk doet wat we verwachten? Het gaat om veel geld en er is na deze uitgave nog geen millimol stikstof veranderd."
Hoewel Jumelet juist in zijn antwoorden benadrukte dat een zorgvuldige, maar snelle aanpak van de stikstofcrisis ook de vergunningverlening voor de 140 Drentse PAS-melders en het bouwen van huizen weer op gang trekt, kan hij zich eerst opmaken voor opnieuw een pittig debat. Want naast JA21 en CU toonden ook leden van de PVV, CDA en Sterk Lokaal Drenthe zich kritisch.
Oekraïne
Een uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra in De Telegraaf van vanochtend was daarbij bijzonder commissielid Jan Steenbergen (Sterk Lokaal) niet ontgaan. Hoekstra gaf aan dat het coalitieakkoord (waarin 25 miljard is gereserveerd voor de stikstofaanpak) mogelijk op de schop moet door de oorlog in Oekraïne, de graanschuur van Europa. „We lopen met dit soort grote stikstofinvesteringen voor de muziek uit."