Ambitieuze student maakt zeep van koeienmelk
Het idee ontstond in eerste instantie ontstaan nadat Atsma’s moeder terug kwam van vakantie op Texel met zeep gemaakt van schapenmelk. Vlak daarna kreeg Atsma een schoolopdracht om ideeën te bedenken voor de toekomstbestendigheid van de melkveehouderij. „Ik liep al een tijdje met het idee om zelf zeep te maken, maar dan van koeienmelk. Dus dat kon ik ook goed gebruiken voor mijn opdracht voor school.”
Tijdens het Webinar ‘Het boerenerf meer dan alleen melk’ afgelopen januari, presenteerde ze samen met een aantal andere studenten van de hogeschool hun ideeën naar aanleiding van de opdracht.
Maken
De samenstelling van de zeep is belangrijk. „De zeep bestaat voor eenderde uit melk. Melk maakt de zeep erg zacht voor je huid. Maar het grootste gedeelte van de zeep bestaat uit olie. Het maken van zeep komt heel precies. De temperatuur van de melk moet laag zijn, anders krijg je geen mooie zeep. Ik gebruik bevroren melk, waar ik natronloog en geuroliën aan toevoeg.” Om verschillende soorten zeep te kunnen maken, gebruikt Atsma soms kleurstof, biest en of een andere geurtje. „Geurolie die ik aan de zeep toevoeg maak ik zelf.”
De ingrediënten voor de geuren komen uit haar eigen tuin. „Ik gebruik nu munt, citroenmelisse, dennennaalden en lavendel voor geurtjes aan de zeep. Mijn doel is om zoveel mogelijk zelf te maken met ingrediënten uit de tuin. De kleurstof wil ik in de toekomst ook nog zelf gaan maken.” Het belangrijkste ingrediënt, de melk komt tevens uit de omgeving. „Mijn vriend is melkveehouder, en bij hem kan ik de melk halen”.
Sjipko
Haar bedrijfje heeft ze een toepasselijke naam gegeven. „Sjipko betekent zeep van de koe in het Fries.” Naast het duurzame product denkt ze ook bewust na over zo weinig mogelijk verspilling. „Ik verkoop de zeep in blokjes. Ik gebruik hierbij geen plastic verpakkingen. Daar heb ik bewust voor gekozen”.
Ze heeft zichzelf enkele doelen gesteld voor de korte termijn. „Ik werk op een ijsboerderij, waar we een winkel hebben met streekproducten. Ik zou graag mijn zeep daar willen verkopen. Ook ben ik bezig met een website waar mensen mijn producten kunnen bestellen. In de toekomst zou ik graag ook nog een eigen streekwinkel willen beginnen, waar mensen producten rechtstreeks op de boerderij kunnen kopen”.
Prijs
De zeep is nu alleen nog via sociale media te koop. Over de prijzen heeft Atsma goed nagedacht. „Voor nu kom ik uit op 3 euro per blok zeep. Ik heb er toch relatief veel werk aan om zo’n blok zeep te maken en het is natuurlijk nog kleinschalig.” Over de hoeveelheden zeep die ze nu maakt, kan Atsma lastig een aantal noemen. „Ik heb een tijdje een rustperiode gehad en ben nu weer begonnen om voorraad te maken voor de zomer. Ik heb als deel van het onderzoek voor de opdracht van school ook een enquête gehouden over prijzen voor lokale streekproducten. Daar kwam uit dat mensen ook wel bereid zijn om meer te betalen voor een lokaal zelfgemaakt product. Dus in dit geval ook voor de zeep”.
Experimenten
De bezigheid en drukte rondom de zeep houdt Renske niet tegen om door te gaan met andere experimenten met melk. „Ik ben bezig om douchegel te maken van melk. Alles wil ik zo natuurlijk mogelijk maken, en ik wil zo min mogelijk gebruik maken van verpakkingen. Dat is bij de douchegel nog een puntje op dit moment.”
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Renske Atsma