Druk bezochte Brûsplakbijeenkomst in Deinum
Compostering en bokaski in de schijnwerpers

Het onderwerp van Brûsplakbijeenkomst op donderdagochtend 3 maart was compostering & bokashi. De vraag die daarbij centraal stond was: Hoe kunnen partijen nog meer en beter samenwerken als het gaat om het recyclen van reststromen? Daarbij richtte organisator Living Lab Fryslân zich expliciet op de samenwerking tussen boeren en gemeenten.
Demo met bokashi
Na de start met een theoretisch gedeelte volgde een demo met bokashi. Boer Jansma, gastheer van de bijeenkomst, is twee jaar geleden gestart met het maken en de toepassing van bokashi. Hij doet daarbij mee aan een pilot van de gemeente Leeuwarden. ‘Wetenschappelijke resultaten zijn nog niet bekend, wel ziet de boer al meer bodemleven ontstaan’, aldus Living Lab Fryslân. ‘Dat is erg gunstig voor de biodiversiteit. De meeste vragen die tijdens de bijeenkomst gesteld werden gingen over onkruid, afval en wet- en regelgeving.’
Verschillen
Tijdens de bijeenkomst kwamen ook de verschillen tussen de processen van compostering en bokashi aan de orde, evenals de kansen voor akkerbouw en melkveehouderij. Ook de pilots van de gemeente Leeuwarden werden toegelicht evenals AgriCycling en de kansen voor de landbouw op een nieuw verdienmodel en wet- en regelgeving.
Gratis advies
Living Lab Fryslân werkt samen met de gemeente Leeuwarden, Mulder Agro, initiatief AgriCycling, Circulair terreinbeheer en boeren die al actief zijn met het recyclen van reststromen.Voor als er naderhand nog bedrijfsspecifieke vragen zijn dan kunnen boeren voor gratis onafhankelijk advies terecht bij de Landbouw Adviespool om natuurinclusieve landbouw in kleine stapjes op het eigen bedrijf te concretiseren.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Living Lab Fryslân