Fotoserie: Tagetes onderwerken in Nieuw-Dordrecht

Kersten zaaide in juli vorig jaar zes hectare, waar eerst wintergerst heeft gestaan, in met tagetes. Het telen van tagetes is een methode om het vrijlevende aaltje Pratylenchus penetrans (PP) te bestrijden. Als de aal tagetes aanprikt sterft hij waardoor de teelt zeer effectief is tegen aaltjes.
Tagetes moet minimaal drie maanden op het land staan om effectief te zijn. Kersten heeft ervoor gekozen pas in het voorjaar de tagetes onder te werken. „Sommige collega akkerbouwers uit de buurt hebben tagetes in het najaar al bewerkt met een klepelmaaier en daarna ondergewerkt. Alleen dan heb je het stuk de hele winter braak liggen. Ook stond de tagetes er toen nog veel dikker op waardoor het meer kracht kost om het onder te werken.”
In twee werkgangen
Tagetes kan niet goed tegen vorst waardoor deze vanzelf langzaam afsterft en daardoor makkelijker onder te werken is. Door de zachte winter duurde het langer voordat dit gebeurde. Kersten heeft voor het onderwerken eerst een keer over het perceel heengereden om met een rol de tagetes plat te drukken. „Hierdoor breekt het in kleinere stukjes waardoor het makkelijker onder te werken is. Daarna heb ik de tagetes ondergewerkt met een cultivator. Ik heb gemerkt dat je beter wat later op de dag de bewerkingen kunt uitvoeren. Later op de dag is de tagetes droger waardoor het minder kracht kost om het onder te werken.” Het kostte Kersten zo’n anderhalf uur per hectare om de tagetes onder te werken.
Als hij nog een keer tagetes gaat telen dan zou Kersten de rol in de voorhef van de trekker hangen zodat hij in één werkgang het gewas kan onderwerken.
Tekst gaat verder onder foto's.
Niet goedkoop
Kersten is geïnteresseerd in het bestrijden van de alen in zijn grond omdat hij samen met zijn bedrijfsopvolger andere teelten wil proberen zoals bijvoorbeeld uienteelt. Daarvoor is het van belang dat de alen uit zijn grond verdwijnen. Uit een bodemonderzoek voor de teelt bleek dat hij 300 PP in zijn grond heeft zitten.
Binnenkort zal Kersten de uitslagen van een nieuw genomen monster ontvangen om mee te vergelijken. „Ik hoop dat daar uitkomt dat ik geen alen meer in mijn grond heb zitten. De teelt van tagetes is niet goedkoop dus het moet er wel voor zorgen dat ik bij mijn volgende teelt minder last heb van alen.” Kersten was zo’n 450 tot 500 euro per hectare kwijt aan de teelt. „Dat is prima om eraan uit te geven, maar dan moet ik dat ook terug gaan zien in een meeropbrengst bij de komende teelten.” Komend seizoen komen er zetmeelaardappelen te staan op het perceel waar tagetes gestaan heeft.
Bodem APK Veenkoloniën
Kersten doet mee aan het project Bodem APK Veenkoloniën van LTO Noord, WUR, Delphy en CLM Onderzoek en Advies. Doel van het project is boeren inzicht geven in de bodem op hun bedrijf en in maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Het bedrijf van Jan Kersten is een van de pilotbedrijven binnen het project. De pilotbedrijven voeren een voor hen nieuwe maatregel uit om de kwaliteit van hun bodem te verbeteren. Voor Kersten is dat de teelt van tagetes tegen alen. Vorig jaar augustus bezochten meerdere akkerbouwers het bedrijf van Kersten tijdens een demodag. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Provincies Drenthe en Groningen, Innovatie Veenkoloniën en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en loopt nog tot en met december 2022.