Actieplan voor verbetering van het akkervogellandschap in Groningen
Binnen het actieplan vragen de partijen om het in het beleid af te stappen van losse beheermaatregelen en meer te focussen op de kwaliteit van het landschap als geheel. Daarbij moet eerst bepaald worden welke akkervogels bij welk lanschap horen en op basis daarvan een optimaal maatregelen pakket te maken. Dat zou binnen de landbouw kunnen door ‘gewaspakketten’ waarbij in oogstbare gewassen meer ruimte wordt gecreëerd voor akkervogels.
Ook vinden de partijen dat men voorzichtig moet zijn met landschappelijk bedreigingen die ontstaan terughoudend zijn. Het advies van de partijen is om terughoudend en selectief te zijn selectief bij de aanleg van zonneparken en windmolens. Het is volgens de partijen ook goed om de omvang en kwaliteit van agrarisch natuurbeheer te versterken en kansen uit het nieuwe Europese landbouwbeleid te benutten. Binnen het actieplannen zijn met regionale werkgroepen concreten maatregelen opgesteld voor de gebieden Noordelijke kleischil, Oldambt, Westerwolde en Veenkoloniën & Duurswold.
Miljoenen extra
Het realiseren van het actieplan kost extra geld. Dat geldt met name voor de uitbreiding van het agrarisch natuurbeheer en de verwachte verhoging van de ANLb-vergoedingen. In 2030 is hiervoor naar schatting jaarlijks 2 miljoen euro extra nodig bovenop de 2,5 miljoen die nu in Groningen aan akkervogels wordt besteed. Voor de uitvoering van de overige onderdelen van het actieplan is volgens de partijen jaarlijks 0,5 miljoen euro nodig en eenmalig 0,35 miljoen euro. Het actieplan benoemt hierbij ook de potentiële financierders, maar het omvangrijkste budgetverzoek ligt bij de provincie Groningen.
Het actieplan is opgesteld door Collectief Midden Groningen, Anog, LTO Noord, Landschapsbeheer Groningen, Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN Natuur Educatie, Wildbeheereenheden Gronigen, Natuur en Mileu Groningen, Grauwe Kiekendief kenniscentrum Akkervogels, Vogelbescherming Nederland, Ons Belang, Meer Vogel, Wierde & Dijk en Agrarisch natuur en Landschapsbeheer Slochteren. Het plan is gefinancierd door Agrarische Natuur Drenthe, Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen, Provincie Drenthe en het Europees Landbouwfonds.
Onze Weidevogels gaat verbreden en zich ook richten op akkervogels. Vandaar dat vanaf nu ook artikelen over Akkervogels te lezen zijn op deze website.
Heeft u tips over weidevogels of akkervogels? Stuur dan een mail naar sandra@agrio.nl