Friesland wil 110 boerenbedrijven in het zuidwesten uitkopen
Het uitgangspunt daarbij is vrijwilligheid, er wordt niet ingezet op onteigening als het aan de provincie Friesland ligt. Er komt een gebiedsgerichte aanpak. Gedeputeerde Klaas Fokkinga verwacht er zo'n 825.000.000 euro voor nodig te hebben. Het grootste gedeelte moet van Het Rijk (Den Haag) komen. „Maar we gaan niet op onze handen zitten. Wat we nu al kunnen doen, moeten we nu oppakken in het belang van de natuur en onze ondernemers.”
Meer weidegang
Zo zet de provincie ook in op generieke maatregelen zoals modernisering van stallen, meer weidegang, waterverdund uitrijden van mest en sturen op een lager eiwitgehalte van het voer. 'Wij verwachten daarmee een emissiereductie van 20 procent te bereiken in aansluiting op het vakmanschap van de agrarische ondernemers', schrijft de provincie in het document.
Friesland zet in op het gelijktrekken van de bestaande vergunningsvormen, in een vergunning op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb). 'Zo ontstaat er meer overzicht van de uitgegeven en nog beschikbare stikstofruimte.' Ook maakt de provincie zich sterk voor de snelle legalisatie van de PAS-melders richting het Rijk.
Andere sectoren
Volgens Gedeputeerde Staten moet niet alleen de landbouw concessies doen. 'In heel Fryslân kan met stikstof-beperkende maatregelen de stikstofuitstoot met een kwart verminderd worden. Duurzaam vervoer, afspraken met de industrie en technische aanpassingen van de stal zijn voorbeelden van deze zogenaamde generieke maatregelen. Daarmee zullen naar verwachting het merendeel van de natuurgebieden onder de kritische waarden uitkomen. Elke sector draagt daaraan bij in verhouding met haar uitstoot.'
De provincie hoopt zo vergunningverlening weer op gang te krijgen en de natuurkwaliteit omhoog te krijgen. Lees hier het document van het provinciebestuur in Friesland over de stikstofaanpak.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Fryslân