Flevoland stelt servicehaven Urk veilig met opkopen stikstof pluimveebedrijf
Het vleeskuiken- en eendenbedrijf stond volgens internet te koop voor 795.000 euro. De aankoop was eigenlijk niet nodig, maar de provincie heeft het zekere voor het onzekere genomen, zei advocaat Hans Besselink namens Provinciale Staten van Flevoland.
Natuurgebieden
Het Inpassingsplan waarmee de provincie de buitendijkse servicehaven wil aanleggen werd in december 2019 afgeschoten door de Raad van State. Volgens de bestuursrechter deugde de ecologische onderbouwing niet, waardoor de beschermde natuurgebieden Rottige Meenth & Brandemeer, Weerribben en De Wieden risico’s liepen op teveel stikstof.
Flevoland heeft een nieuw Inpassingsplan gemaakt met een nieuwe ecologische onderbouwing. Het provinciebestuur zegt dat de natuuronderbouwing nu wel door de beugel kan. Maar voor het geval de Raad van State er weer kritiek op heeft is een pluimveebedrijf aan de Oosterringweg in Luttelgeest opgekocht.
Compensatie
De stikstof die daarmee uit de lucht wordt genomen kan ingezet worden bij de aanleg van de haven. Voor de beschermde Natura 2000-gebieden zou er dan niets veranderen. Een consortium van negen bedrijven waaronder jachtenbouwers zijn warm voorstander van de buitendijkse haven. Aan de compensatiemethode van het opkopen van stikstof op afstand heeft de Raad van State in een eerdere rechtszaak over een bedrijvenpark in Moerdijk al groen licht gegeven.
De IJsselmeervereniging uit Sneek blijft fel tegen de Port van Urk en wil dat het hele inpassingsplan van tafel gaat. „Heel veel nadelen voor milieu en natuur, en dat alleen maar om de Urkers te pleasen", zei woordvoerder Auke Wouda van de IJsselmeervereniging. De provincie zou een te rooskleuring beeld hebben geschetst van de stikstof die er door de haven bij komt. Daar moet de Raad van State naar kijken. Vanaf het water zou door de 33 meter hoge bebouwing die is toegestaan Urk in het niet vallen. „Een voetbal naast een tennisbal. Dan trekt je oog natuurlijk vooral naar die voetbal", zei Wouda.
De IJsselmeervereniging vindt onvoldoende gegarandeerd dat de pluimveehouderij in Luttelgeest ook echt wordt gesloten. Verder moet de Raad van State goed kijken naar de stikstofberekeningen die de provincie heeft laten maken, vindt de vereniging. Veel bezwaren van de IJsselmeervereniging zijn in de rechtszaak tegen het eerste inpassingsplan al ongegrond verklaard.
Vissoort
De IJsselmeervereniging vindt niettemin dat er opnieuw gekeken moet worden naar verstoring van vogels door geluidoverlast van de haven. Flevoland heeft ook verzuimd om onderzoek te doen naar de effecten op de meervleermuizen en de houting die in het IJssselmeer voorkomt. Deze in de vorige eeuw nog uitgestorven gewaande vissoort zou het opnieuw zwaar gaan krijgen als het havenplan doorgaat. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel