Trainen voor Alpe d’HuZes gaat pluimveehouder Arjen Kocks goed af
Heuvels trainen in Nederland is niet altijd makkelijk, terwijl dat voor de Alpe d’HuZes wel belangrijk is. Wie de Alpe d’Huez opgaat wordt geconfronteerd met een goede 1000 meter stijging gedurende 13 kilometer. Desondanks heeft Kocks daar wel oplossingen voor gevonden.
In het vorige artikel vertelde hij al dat hij thuis traint met een loopband die hij kan instellen op een helling van 0 tot 12 procent. Nu het mooier weer is, wil Kocks ook meer buiten trainen. Vandaar dat hij samen met zijn neef Rob Koers (die ook de Alpe D’HuZes gaat rennen) naar de VAM-berg in Wijster ging. Kocks vertelt dat dat een fijne afwisseling is van de loopband. „Op een echte heuvel lopen is toch anders dan op de loopband. De training ging daar goed. We hebben zelfs enkele fietsers ingehaald op de heuvel. Een stijging van 15 procent is moeilijk te fietsen, maar nog wel goed te rennen.”
Kocks en zijn neef renden een goede 13 kilometer op en rond de Vamberg en liepen bijna 300 hoogtemeters. Dat is nog niks vergeleken met de 1000 hoogtemeters van de Alpe d’Huez, maar wel een goed begin volgens Kocks. In mei gaat Kocks samen met zijn neef nog naar een heuvel in Duitsland. „Daar zijn de heuvels alweer wat hoger en vooral langer waardoor we daar ook aan kunnen wennen.”
Paasloterij
„Het idee voor een loterij hebben we gestolen van mijn voetbalvereniging. Zij deden met kerst een loterij om geld op te halen voor een trainingskamp.” Een lot voor de loterij kost 2,50 euro en het geld kan direct via de website opgevenisgeenoptie.nl worden overgemaakt. „Daardoor zitten wij er niet tussen en blijft het ook zuiver. Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar Alpe d’HuZes en dus KWF. We hebben vooral bonnen van lokale ondernemers als prijs. De IPad en JBL-speakers zijn ook gedoneerd door de bedrijven. Het kost ons niks, waardoor al het geld direct naar Alpe d’HuZes kan.”
De trekking van de paasloterij heeft op eerste paasdag plaatsgevonden en de jongens hebben er meer dan 1.200 euro mee opgehaald. Op de Facebookpagina die ze hebben aangemaakt voor hun challenge, staat een filmpje waarin te zien is dat de neven de namen trekken. „Alles om te laten zien dat we de prijzen eerlijk verloten. Maar we plaatsen ook een document waarop te zien is wie welke prijs gewonnen heeft voor de mensen die gewoon snel willen kijken of ze gewonnen hebben.”
Hulp van voetbalvereniging
Naast de eigen acties die de neven hebben opgezet wilde ook de voetbalvereniging van Arjen de jongens ondersteunen. Elk jaar zamelt de voetbalvereniging SVV’04 statiegeldflessen in. De helft van de opbrengst van die actie gaat naar een goed doel, de andere helft gaat in de verenigingskas. „Dit jaar hebben ze ons laten weten alle opbrengsten aan ons goede doel te doneren. Fantastisch natuurlijk dat ze ons zo willen helpen!”
Wil je Arjen Kocks steunen? Bekijk dan zijn deelnemerspagina en doneer aan hem of een van de andere deelnemers van BIG Challenge.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. De Alpe d’HuZes zal dit jaar plaatsvinden op 2 juni 2022. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
In het vorige artikel in deze serie vertelde Kocks over zijn redenen om mee te doen aan BIG Challenge. Lees dat artikel terug via de link.
Agrio (uitgever van deze website) volgt dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’HuZes gaan bedwingen. Maak kennis met de andere boeren: