Fotoserie: Akkerbouwer in de clinch met het waterschap
Nacht in de cel
Eén paar voorbeelden die de situatie aan de dijk illustreren. De akkerbouwer probeerde eens met een spuitmachine naar huis te rijden langs de auto van een buurman die deze op zijn verzoek weigerde weg te zetten. „De door mij gewaarschuwde buurman verloor een buitenspiegel én de zaak." Vader en zoon zijn in 2020 zonder enige waarschuwing een keer van hun bed gelicht en naar het politiebureau gebracht omdat zij de beschoeiing die van een buurman zou zijn, weghaalden van notabene hun eigen grond. „Dit heette ‘vernieling’, maar een straf bleef uit. Wat betekent dat de overheden het ook niet meer weten. En nu heeft het waterschap inééns diezelfde beschoeiing op haar grond gezet, maar dan op, bijna, de goeie plek. Want het waterschap wil niet het Kadaster volgen. Het is zó complex allemaal”, zucht Laurens. „Deze beschoeiingsklus van Hollandse Delta kost de gemeenschap 34.000 euro. Dat was niet nodig geweest.”
Vader en zoon kunnen wel slapen van de situatie en alle nare voorvallen. „Dat is allemaal materieel. Maar een dag verhoord worden in je onderbroek, dat gaat ver. Dat doet zeer”, Laurens’ vader slikt. Het valt even stil.
Kortom, de akkerbouwer wil niets liever dan dat het waterschap handhaaft. „Ja, voor de veiligheid op de dijk. Voor ons personeel met machines, en voor fietsers.” En dat het eindelijk weer rustig wordt, maar daarin heeft Den Hartigh een hard hoofd; „Er spelen zóveel zaken en akkefietjes.”
In de papieren krant van dit weekend staat het hele relaas van het leven op en aan de dijk.
Hollandse Delta beantwoordt hieronder de vragen van de redactie
Allereerst, of de verhouding met de familie Den Hartigh ooit nog goed komt.
'We doen daar in elk geval ons uiterste best voor. Als waterschap hebben wij de zorg voor voldoende schoon water, voor bescherming tegen overstroming en voor de veiligheid van onze wegen. Wij hebben die zorg voor iedereen die woont, werkt en leeft in ons gebied. Wanneer we ergens bijvoorbeeld een verkeersmaatregel nemen of werken aan een dijk of een watergang, dan moeten we daarin een zorgvuldige afweging maken van alle verschillende belangen die bij zo’n ingreep betrokken zijn. Dat doen we in nauw overleg met partners als gemeente en politie. Bij het maken van een dergelijke belangenafweging lukt het niet altijd om iedereen volledig tevreden te stellen. We realiseren ons dat individuele personen het dan soms niet eens zijn met de belangenafweging die wij als waterschap gemaakt hebben. Maar het is onze taak en verantwoordelijkheid om een afweging te maken die uiteindelijk het beste recht doet aan de balans tussen al die verschillende belangen.'
Wat moet er volgens Hollandse Delta gebeuren om de verhouding te verbeteren?
'Door intensief contact te houden en direct te overleggen met de familie Den Hartigh als er zaken spelen die voor hen belangrijk zijn, investeren we in het verbeteren van de verhouding. Desondanks kan het nog steeds zo zijn dat wij een belangenafweging maken waar de familie zich niet in kan vinden. Dat is spijtig, maar helaas niet altijd te voorkomen. We kijken als waterschap naar de samenhang van alle verschillende belangen en maken dan, zoals gezegd in nauwe samenspraak met bijvoorbeeld de politie en de gemeente Hoekse Waard, een afweging over het totaal. Dat betekent helaas soms compromissen sluiten.'
Is het mogelijk dat er aan twee kanten van de dijk een parkeerverbod gaat gelden zonder uitzonderingen, zodat daarmee de problemen op de dijk zijn opgelost?
'Deze mogelijkheid zijn we (opnieuw) aan het onderzoeken. Ook hiervoor geldt dat we als waterschap een zorgvuldige afweging moeten maken van alle bij een besluit tot het instellen van een parkeerverbod of het toepassen van handhaving betrokken belangen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de door de familie Den Hartigh bedoelde gevallen. Die belangenafweging wordt binnen afzienbare tijd gemaakt.'
Volgens de familie Den Hartigh heeft Hollandse Delta aangegeven te gaan handhaven op onrechtmatig gebruik van waterschapsgrond door mensen die grond van het waterschap bijvoorbeeld bij hun tuin of erf trekken. Hoe gaat het waterschap dat doen, dat handhaven?
'Uit onderzoek van ons waterschap bleek in 2019 dat op diverse plekken in ons werkgebied inwoners of bedrijven gebruik maken van grond van het waterschap zonder dat hiervoor een overeenkomst bestaat. Het gaat om bijvoorbeeld stukjes (sier)tuin, steigers of stroken grond langs een weiland of aan de voet van een dijk. Het ontbreken van een overeenkomst kan tot onduidelijkheid leiden, bijvoorbeeld bij de verkoop van grond. Gebruikers van waterschapsgrond waarvoor geen overeenkomst bestaat, krijgen daarom een brief van ons. Bij die brief zit ook een reactieformulier. We verzoeken de gebruiker daarmee een aantal vragen in te vullen. Daarna gaan we met de gebruiker in gesprek om tot een oplossing te komen. Het doel is om samen tot een overeenkomst te komen over het grondgebruik. Zo wil het waterschap een einde maken aan ongelijkheid en onduidelijkheden tussen de kadastrale gegevens en het feitelijk gebruik van waterschapsgrond.
Om in beeld te brengen voor welke stukken grond en water de kadastrale gegevens niet overeenstemmen met het feitelijke gebruik, hebben we een uitgebreide bureau-inventaristie gedaan in ons GIS-systeem. Een GIS-systeem is een geografisch informatiesysteem, waarin bijvoorbeeld kaarten en luchtfoto’s zitten, waar allerlei andere datasysteem als het ware ‘overheen gelegd’ kunnen worden. Waterschappen gebruiken dit soort systemen bijvoorbeeld voor het beheren van onze watersystemen en wegen, of voor vergunningaanvragen en om allerlei informatie over onze sluizen, kleppen, gemalen etc. te registreren. Voor het project grond- en watergebruik hebben we met name de luchtfoto’s gebruikt. Over die foto’s hebben we de kadastrale kaarten gelegd, en zo konden we zien of het gebruik dat op de luchtfoto te zien was, overeenstemde met hetgeen op de kadastrale kaart stond. Doordat de foto’s elk jaar worden geactualiseerd, konden we verschillende jaren bekijken en vergelijken.'