Weglopen boeren heeft effect: Kamer vraagt om andere nadruk bij gebiedsgerichte aanpak
Deze moties kwamen vooral van de coalitiepartijen. Het is de coalitie er veel aan gelegen dat de gebiedsgerichte aanpak slaagt. Daarbij vroegen de Kamerleden om de focus niet op de Kritische Depositiewaarde (KDW) te leggen. Een motie van het CDA om niet de KDW, maar de instandhoudingsdoelen centraal te stellen, werd ook ondertekend door CU, D66, VVD en niet-coalitiepartij SGP, een motie van D66 om te werken vanuit een brede natuurdoelanalyse en de daaruit volgende stikstofdoelen zo snel mogelijk vast te leggen kreeg steun van de VVD.
Pieter Grinwis (ChristenUnie) vroeg om bij het creëren van perspectief voor duurzame landbouw de markt leidend te laten zijn. Duurzame boeren moeten hun producten ook kunnen afzetten. Zijn voorstel kon op goedkeuring van de minister rekenen. Die stemde ook in met een motie van Roelof Bisschop (SGP) om vooral in te zetten op emissiereductie op het boerenerf, en niet op opkoop.
Onderhandelingstafel
Ook de positie van de boer aan de onderhandelingstafel kreeg aandacht. Thom van Campen (VVD) vroeg in een motie om boeren een 'uitdaagrecht' te geven - daarin kunnen boeren zelf oplossingen voorstellen om de doelstellingen per gebied te halen. Derk Boswijk (CDA) vroeg om wettelijk te borgen dat boeren aan die onderhandelingstafel een gelijkwaardige positie krijgen als andere partijen.
Tjeerd de Groot (D66) wilde dan wel van Boswijk weten wat dat betekent als boeren toch nog weigeren aan die tafel aan te schuiven. Daarover was Boswijk duidelijk: „Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu."
Minister Van der Wal stond positief tegenover deze moties. Ook zij vond het belangrijk dat de boeren weer deelnemen aan de gesprekken. „Ik nodig iedereen uit om aan tafel te blijven", zei ze. „We willen niet over, maar met de boeren praten."
PAS-melders
De Kamer diende ook verschillende moties in om het probleem van de PAS-melders op te lossen. Edgar Mulder wilde dat alle melders binnen zes maanden gelegaliseerd worden. Maar dat was onmogelijk, antwoordde de minister. Vergunningverlening moet plaatsvinden binnen de wettelijke kaders, anders worden die vergunningen voor de rechter direct onderuit gehaald. En binnen die kaders is het niet mogelijk om iedereen binnen een half jaar te legaliseren.
Positiever stond ze tegenover een motie van Boswijk (mede ondertekend door de andere coalitiepartijen) om zo snel mogelijk een aantrekkelijke stoppersregeling te ontwikkelen, samen met andere regelingen voor de gebiedsgerichte aanpak, en de daarmee gecreëerde ruimte in het bijzonder ten goede te laten komen aan PAS-melders.
Piekbelasters, stallenbouw en innovatie
Moties van Laura Bromet (GroenLinks) om piekbelasters met spoed uit te kopen, latente emissieruimte zo snel mogelijk in te nemen en om een moratorium in te stellen op bouw van nieuwe stallen of uitbreiding van bestaande stallen, werden door de minister ontraden. Hetzelfde gebeurde met een motie van Caroline van der Plas om meer geld uit het stikstoffonds toe te delen aan innovaties. „We gaan op voorhand geen middelen toekennen", vertelde de minister. „Dat doen we pas naar aanleiding van de uitkomst van de gebiedsprocessen. Als die uitkomst is dat er geld naar innovatie moet, dan doen we dat."
De moties komen in stemming na het voorjaarsreces, op 10 mei.