Bedreiging voor nabijgelegen pootaardappelgebied
Akkerbouwers waarschuwen voor waardplanten in aankleding Waddenzeedijk
De NAV maakt zich grote zorgen over de plannen van de provincie Friesland voor een ‘al te weelderige inrichting’ van de nieuw aan te kleden Waddenzeedijk. Dat brengt namelijk het gevaar van waardplanten in de mengsels met zich mee, waarschuwt de vakbond. Met de kans op bladluissoorten die vervolgens voor virussen kunnen zorgen in het naburige pootaardappelgebied. De bond en een naburige akkerbouwer melden dit in hun reacties aan Wetterskip Fryslân dat de kar trekt bij de dijkvernieuwing.
Niet alleen gras
De provincie Friesland en ook It Fryske Gea pleiten juist voor een biodiverse aankleding van de dijk. Voorzitter Teun de Jong van de NAV daarover: „Het is de wens van natuurorganisaties om de dijk zo biodivers mogelijk aan te kleden. Zij willen niet alleen gras. Maar let er dan wel op wat je zaait. Je moet natuurlijk geen kruidenmengsels zaaien waarin waardplanten zitten waar bladluissoorten graag in overwinteren.”
Steun dijkenbouwers
Met gras als aankleding zou je dit soort problemen voorkomen, meent De Jong. „Tot nu toe werden dijken altijd gewoon ingezaaid met gras. Dat hebben dijkbouwers ook het liefst. Want je dan kun je de dijken vervolgens laten begrazen door schapen. Zij trappen de zoden aan, zodat je een stevige dijkbekleding hebt. Die krijg je niet als er struiken op plant, want de grond wordt dan immers niet begraasd.”
Tegengeluid
„In het krachtenspel over landschapsinrichting hebben natuurorganisaties tegenwoordig een belangrijke rol en wij wilden hiermee een tegengeluid laten horen”, vervolgt De Jong. Hij ziet het gevaar breder dan alleen dijkaankleding. „Gemeenten moeten overal in Nederland goed uitkijken wat ze zaaien. Als ze bijvoorbeeld in hun beplantingsplannen een Amerikaanse winterkers meenemen, dat is bij uitstek een waardplant waar bladluizen zich thuis voelen. Met alle gevaren van dien voor de akkerbouw.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel