Is de weidevogeldrone ook in te zetten tegen predatoren?
Belangrijk in het onderzoek wordt de inzet van de weidevogeldrone, die nu vooral wordt gebruikt tijdens het weidevogelseizoen om nesten te vinden in weilanden. Door de drone buiten het seizoen om in combinatie met data uit het veld en kaarten in te zetten hoopt hij een monitoringssysteem te ontwikkelen om predatie beter in de gaten te houden.
Niks uitsluiten
„Er wordt nu vooral iets gedaan aan predatie als het weidevogelseizoen is begonnen, maar misschien is de conclusie wel dat er eerder in het jaar moet worden ingegrepen”, zei Van Belle tijdens het weidevogelsymposium in Leeuwarden op 25 april. Hij hield zich enigszins op de vlakte, omdat predatiebeheer in sommige kringen gevoelig ligt. „Ik wil niks uitsluiten en het is een feit dat predatie in sommige gebieden een groot probleem is voor de weidevogelstand.”
Er komt in eerste instantie een proefproject in samenwerking met Agrarisch Collectief Krimpenerwaard. Als de pilot in Zuid-Holland slaagt wordt er uitgebreid naar de Noardlike Fryske Wâlden. Dat gebied in Friesland is groter en minder ‘recht toe recht aan’ dan het gebied in Zuid-Holland. „Bovendien wordt er door beheerders daar minder met drones gewerkt dan in de Krimpenerwaard. Daar zit al meer kennis over het data verzamelen. We willen de proef stapsgewijs uitbreiden en kijken of het lukt om tot een inzetbaar monitoringssysteem te komen voor Nederland. Als het in Nederland lukt, zou dat bijvoorbeeld ook in België moeten lukken.”
Volgende stap
Volgens Van Belle is het monitoren van predatie een nieuwe stap in de inzet van nieuwe technieken op het gebied van weidevogelbeheer. „Zes jaar geleden, bij de start van het lectoraat, was een weidevogeldrone nog compleet nieuw. Inmiddels is de drone gemeengoed onder weidevogelbeheerders.”