Tweede Kamer stemt tegen vleestaks
PVV’er Edgar Mulder diende de motie vorige maand in nadat minister Staghouwer had aangekondigd een onderzoek te willen starten naar een belasting op vlees en suiker.
Verschillende partijen, waaronder PVV, BBB, SGP, CDA en VVD, hadden al meteen gezegd een dergelijke belasting niet te zullen steunen. Hier tekende een splitsing in de coalitie af; D66 is juist wel een voorstander van een vleestaks.
Hoofdlijnendebat
De Kamer stemde ook over een aantal moties die waren ingediend tijdens het Hoofdlijnendebat Landbouw. Hieronder waren een aantal die door de coalitiepartijen waren ingediend, en die vooral tot doel lijken te hebben om de bepalingen in het coalitie-akkoord duidelijk te maken. Daaronder waren een motie om niet stikstofdepositie, maar de instandhouding van natuurgebieden centraal te stellen in de gebiedsgerichte aanpak, en om de positie van de boer in die aanpak te borgen.
Ook vraagt de coalitie het kabinet om de stikstofdoelen binnen een jaar vast te leggen in een wet, en daarbij een bredere aanpak te kiezen dan enkel de kritische depositiewaarde. Dat moet duidelijkheid geven aan de verschillende sectoren. Daarnaast moet het kabinet duidelijk werkbare doelen formuleren voor de uitwerking van kringlooplandbouw, zodat boeren weten waar ze in dat proces aan toe zijn. Waar mogelijk moeten die doelen gebiedsgericht worden ingevuld. De regering dient deze doelen op te nemen in een nieuw te formuleren goede landbouwpraktijk.
Onteigening
Ook krijgt de regering de opdracht om nog dit jaar een aantrekkelijke stoppersregeling te ontwikkelen, waarbij fiscale en andere drempels zoveel mogelijk zijn weggenomen. Een motie van de PVV om onteigening in alle gevallen uit te sluiten kreeg echter geen meerderheid, net zo min als moties van GroenLinks en PvdA om latente emissieruimte te laten vervallen, en om nieuwbouw en uitbreiding van stallen per direct te verbieden.