Friese boer brengt menselijke poep op mestvaalt
De Hoop kreeg zaterdag drie emmertjes met poep. Daarvan kwam een emmers van een gezin uit de buurt, een emmer van hun eigen gezin en nog een emmer van de buren van De Hoop. De poep uit die emmers heeft De Hoop zaterdag op zijn eigen mestvaalt gebracht waar hij de vaste mest van zijn 50 vleeskoeien en 50 schapen opbrengt. Die mensen poep brengt de Friese boer dus ook gewoon op het land.
Kostbare nutriënten verloren
De actie waarbij burgers hun poep en plas bij boeren kunnen doneren op 14 mei is georganiseerd door Stichting Rondgang (Broodje Poep), Stichting Symphony of Soils en AERES MBO. Volgens de organisatie zit er een grote lek in ons systeem om tot kringlooplandbouw te komen. Onze eigen poep en plas spoelen we namelijk door de wc. Daarmee gaan kostbare nutriënten verloren die een boer nodig heeft om duurzaam voedsel te verbouwen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we in Nederlands jaarlijks 35 miljoen kilo fosfaat, 110 miljoen kilo stikstof en 34,5 miljoen kilo kali verloren laten gaan, aldus de organisatie.
Dat was ook de reden dat De Hoop mee deed aan de actie. „Vroeger was het normaal dat men een emmer had waarin mensen hun behoefte deden. Die poep en plas werd later gebruikt op de moestuin. Al die nutriënten kunnen boeren goed gebruiken, waardoor we ook minder uit het buitenland hoeven te halen. Denk daarnaast ook eens aan hoeveel water je zou kunnen besparen als je poep en plas niet hoeft weg te spoelen.”
Discussiëren en filosoferen
De veehouder merkt dat als hij over de actie praat er eest een beetje lacherig over gedaan wordt. „Daarna gaan de meeste mensen echter praktische vragen stellen waar we over kunnen discussiëren en filosoferen.” Hoe zit het bijvoorbeeld met gebruik van medicijnen? En zou De Hoop als bioboer ook poep mogen aannemen van mensen die niet uitsluitend biologisch eten? „Allemaal hele interessante vragen waar soms in theorie al over nagedacht is, maar wat nog nooit in de praktijk is uitgezocht. Ik zou zeggen: laat daar studenten eens onderzoek naar doen en aan rekenen”, vindt de veehouder.
Ondanks dat de actie dus niet heel veel poep heeft opgeleverd voor de veehouder is hij toch tevreden over de actie. „Mensen gaan er toch overnadenken en krijgen besef bij wat ze eigenlijk wegspoelen. Daarbij heb ik geen negatieve reacties gehad. Mensen begonnen gelijk met vragen stellen. Dat betekent dat ze erover nadenken en dat wilde we graag bereiken.”