Werkgroep Stikstof Ooststellingwerf stuurt brandbrief over Fries stikstofbeleid
Alle Statenleden hebben een brandbrief ontvangen met voorstellen voor aanpassingen in het UPS. „Ondanks mooie woorden tijdens de commissievergadering van twee weken geleden, dendert gedeputeerde Fokkinga door met zijn UPS", aldus Cees Pieter van Burgsteden, die namens de werkgroep Stikstof Ooststellingwerf een toelichting geeft. „In het voorstel dat nu ter stemming voorligt, zijn de aanpassingen die zijn toegezegd, niet opgenomen. Er ontbreekt nog zoveel informatie over de uitwerking, dat het onverantwoord is om nu al een besluit te nemen over het UPS. Vooral omdat het een onevenredig zware opgave is voor alleen de agrarische sector in onze gemeente."
Voorwaarden
Voorgestelde amendementen Van Burgsteden doelen onder meer op het loskoppelen van het WUR-rapport waarin de gewraakte aantallen bedrijven (110) en benodigde landbouwgrond (7900 ha) staan, de toezegging om een sociaal-economische analyse van het gebied uit te voeren en om continu te meten als het UPS eenmaal loopt. „Dat zijn voorwaarden om überhaupt in gesprek te kunnen gaan over een GGA, een Gebiedsgerichte Aanpak. Op dit moment blijkt namelijk op geen enkele manier wat het perspectief is voor de economische activiteit in met name Ooststellingwerf."
Ook moet er een oplossing komen voor al die boeren die in onzekerheid zitten, PAS-melders en interimmers. „Mensen hebben er slapeloze nachten van. Het perspectief ontbreekt. En zonder perspectief heeft praten geen zin."
Ernstig zorgen
De werkgroep wijst ook op de rol van Statenleden als volksvertegenwoordigers van Friesland. De groep maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor de brede welvaart en werkgelegenheid in de regio – vooral in de gemeente Ooststellingwerf. Er is bijna 25 miljard euro – 6000 euro belastinggeld per gezin van vier personen – beschikbaar voor onder meer het uitkopen van bedrijven en opkoop van landbouwgrond bedoeld voor voedselvoorziening.
Van Burgsteden: „In een tijd van inflatie en toenemende voedseltekorten over de hele wereld is dit onverantwoord. Op basis van modelberekeningen die niet zijn gevalideerd en steeds meer ter discussie staan. Er worden geen bodemonderzoeken gedaan naar de stikstoftoestand van de bodem, en databestanden over de staat van instandhouding van de natuur zijn niet openbaar – of tenminste niet eerder dan in 2024. Dat is nadat dit ingrijpend UPS is vastgesteld en lastig terug te draaien is."
Minder omzet
In het kielzog van de agrarische sector dreigt inkomensderving voor bijvoorbeeld de dierenartsen, accountants, transportbedrijven, toeleverende en verwerkende industrie in bijvoorbeeld Heerenveen en Workum. „Maar ook de bakker, de supermarkt en andere ondernemers in het dorp gaan minder omzet draaien. De vitaliteit van scholen en verenigingen komt in gevaar als de werkgelegenheid terugloopt. Breng daarom als provincie ook de sociaal-economische en maatschappelijke ontwikkeling in beeld. Niet alleen de directe gevolgen, maar ook indirect. De aantrekkelijkheid van de streek gaat hard achteruit, en dat lijken de Staten zich onvoldoende te realiseren."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Werkgroep Stikstof Ooststellingwerf