Wratziekte gevonden in foutief gestorte Duitse tarragrond tussen Overijssel en Gelderland
Dit gebeurde tussen oktober 2021 en april 2022. Vanwege het hoge risicoprofiel heeft de NVWA de tarragrond onderzocht op quarantaineorganismen. Hierbij zijn rustsporen van wratziekte ontdekt.
Meerdere misstanden
De NVWA en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben met de Duitse autoriteiten de grondtransporten in beeld gebracht. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van drones en satellietfoto’s.
Uit het onderzoek kwam een aantal mistanden naar voren. Zo mag de grond in de Duitse deelstaat waar het vandaan komt niet worden afgezet op akkerbouwpercelen. Doordat de grond is afgezet als afvalgrond naar Nederland verdween de grond uit het oog van de Duitse autoriteiten.
Daarnaast blijkt dat een deel van de grond op een perceel is gestort waar geen vergunning voor was en waren beide percelen niet aangemeld bij de NVWA voor de zogenoemde tarragrondregeling. Tenslotte bleek de tarragrond besmet met quarantaineorganismen, waaronder wratziekte.
Extra toezicht
Wratziekte is erg schadelijk voor de aardappelteelt. Omdat de rustsporen van deze schimmelziekte lang overleven, mag op besmette rond minstens twintig jaar geen aardappelen worden geteeld.
Vanwege de grote hoeveelheid gestorte tarragrond zijn er door de NVWA maatregelen opgelegd om het verstuiven van wratziektesporen tegen te gaan. Ook wordt het toezicht op de invoer van de grond samen met de Duitse autoriteiten verscherpt.