Fotoserie: Melkveehouder stopt al het gras voor zijn 170 melkkoeien in balen
De Groot gebruikt zijn kuilplaten al twaalf jaar niet meer voor het inkuilen van gras. Al het gras dat hij maait voor zijn koeien verdwijnt in balen. Zijn belangrijkste motivatie is dat hij daardoor niet afhankelijk is van de werktijden van de loonwerker. „Als ik wil maaien dan kan ik gaan maaien. Ik heb zelf de machines in beheer en kan meerdere mensen vragen om te helpen. Hierdoor ben ik flexibel.” De melkveehouder heeft één vaste medewerker daarnaast helpen een zwager, buurman, zoon en andere familieleden ook graag mee met het maaien.
Elke week maaien
Doordat De Groot zelf kan bepalen wanneer hij gaat maaien en niet elke keer de kuil hoeft open te maken voordat hij kan inkuilen maait hij bijna elke week. „Hoeveel hectare we per keer maaien verschilt heel erg. Soms 25 hectare en soms maar 3 hectare. We doen aan zomerstalvoeren en als ik daar net iets te veel gras overhoud dan stoppen we dat ook in balen.”
Goedkoper?
„Rijkuilen zijn denk ik wel goedkoper”, geeft de melkveehouder toe. Hij ziet echter een hoop voordelen aan het balen. „Ik heb nooit last van broei in de balen. Daarbij kan ik een heel gevarieerd rantsoen samenstellen door balen te pakken van verschillende snedes. Ook hebben de balen als voordeel dat ik flexibeler ben in mijn bedrijfsvoering. Zowel in wat ik wanneer voer als wanneer ik ga maaien. Tot slot kan ik losse balen die over zijn makkelijk verkopen.”