Meer stikstofreductie in provincie Groningen dan verwacht
Rond het Natura 2000-gebied Liefthingsbroek in Westerwolde moet de uitstoot van stikstof met zeventig procent verminderen. In het noorden van Groningen gaat het om 12 procent. Dit staat in een Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied, die afgelopen vrijdagmiddag door stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) en landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) is gepresenteerd.
„We waren enigszins verrast door en ik keek op van de plannen voor de veenkoloniën, daar gaat het om 47 procent”, zegt gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie), verantwoordelijk voor landbouw en natuur in de provincie Groningen. „De eerste uitleg die mij heeft bereikt van het ministerie is dat er een duidelijk gecombineerde opgave is van water en klimaat ermee te maken heeft.”
Ingewikkelde opdracht
De gedeputeerde wil duidelijk maken dat Groningen die bekend staat als landbouwprovincie een landbouwprovincie blijft. „Er zullen echter wel dingen gaan veranderen. Waar hebben we het dan over? Dat weten we nog niet helemaal. Er is nu enige duidelijkheid over de opgave voor stikstof in relatie tot natuur, water en klimaat. Hoe dit gaat uitpakken en gaat landen is een proces voor komende jaren. Dat kunnen we als provincie niet alleen doen. Daar hebben we de agrarische sector en andere betrokkenen voor nodig om dit verder uit te werken. Al enige jaren zijn we in gesprek met de sector in de gebieden Westerwolde en Zuidelijk Westerkwartier. Daar gaan we mee verder. We hebben de mensen uit de gebieden nodig om deze gigantische en ingewikkelde opdracht vorm te geven.”
Samenwerking met Friesland en Drenthe
De percentages die in het plan worden genoemd zijn richtinggevend, waar onder bepaalde omstandigheden vanaf kan worden afgeweken. Een jaar krijgt de provincie Groningen de tijd om de onderzoeken hoe de doelstellingen te halen. Het Rijk stelt hiervoor geld beschikbaar.
Het is nodig deze stappen te zetten vindt Hamster. „Het is een urgente opgave om natuurherstel te bevorderen en te ontsnappen uit ‘de juridische klem’. Het verminderen van stikstof is een middel.”
Vergeleken met andere provincies in Nederland zoals Gelderland of de provincie Limburg die landelijk gezien procentueel voor de grootste opgave staat om emissie terug te dringen (52 procent), valt het in Groningen relatief mee. Desalniettemin is het geen ‘kleine opgave’ vindt de gedeputeerde. „Het is best fors. Ik wil kijken of we met het ministerie en met de gebieden kunnen komen met een Groninger pragmatische oplossing. En te komen met een totale stikstofreductie van 25 procent voor de hele provincie. We hadden ons noordelijk plan in samenwerking met Friesland en Drenthe om te komen met een stikstofreductie van 20 tot 30 procent.”
Perspectief
De gedeputeerde wil benadrukken dat er alleen een transitie mogelijk is als er perspectief voor de landbouw is. „Er ligt een brief van Staghouwer bij van dertig kantjes over dit onderwerp, die nog bestudeerd moet worden. We kunnen niet van agrariërs vragen hun hele bedrijfsvoering om te gooien als er geen perspectief is. Het moet concreet zijn en boeren moeten weten waar ze aan toe zijn.”
Naast de boeren moeten ook andere sectoren worden betrokken bij het verminderen van de stikstofuitstoot vindt de provincie. „We willen niet alleen naar de landbouw kijken als het gaat om het stikstofprobleem maar ook naar andere sectoren zoals industrie en luchtvaart”, aldus Hamster.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Provincie Groningen