DAJK mist het perspectief voor de blijvers in stikstofplannen
„We merken dat sommige boeren in de actiestand gaan. Andere reageren heel emotioneel”, vertelt Ten Kate. „Als de plannen doorgaan moeten jonge boeren waarschijnlijk weer extra investeren om de doelen te kunnen halen. Dat naast de kosten die ze sowieso al hebben bij het overnemen van een bedrijf. Sommigen zitten met de handen in het haar. De lol gaat er dan wel vanaf.”
Duidelijkheid over maatregelen
Wat het DAJK vooral mist in de plannen is de focus op blijvers. Daarbij hoort het vlottrekken van de vergunningverlening voor PAS-melders, maar ook duidelijkheid over welke maatregelen boeren kunnen nemen om aan de reductiedoelstellingen te voldoen. „We weten nu dat er flinke reductiedoelstellingen zijn die verschillen per gebied. Het is voor veel boeren alleen nog niet duidelijk hoe ze die doelen moeten gaan halen.”
Ten Kate heeft voor zijn eigen bedrijf ook al naar de vrijgegeven kaarten met daarop de reductiedoelstellingen gekeken. „We zitten wat verder van Natura 2000-gebied af, maar wel in de buurt van Natuurnetwerk Nederland waardoor we 48 procent zouden moeten reduceren. Wat dat precies voor ons betekent kan ik nog moeilijk inschatten en dat is nu juist het probleem. Er is wel een kaart maar geen oplossing.”
Alternatief
Volgens het DAJK en het Drentse Landbouwcollectief is met de plannen het perspectief voor de landbouwsector weg. Volgens Ten Kate moet er meer gekeken worden naar wat er nog wél kan in een gebied. Om deze reden gaan ze deze week nog in gesprek met landbouwgedeputeerde Henk Jumelet (CDA). Samen willen ze tot een alternatief plan komen en pleiten om de huidige plannen van tafel te vegen.