Nieuwe regionormen per pachtprijsgebied lager of gelijk

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft de nieuwe pachtnormen voor 2022 bekendgemaakt per pachtprijsgebied. Dat levert nogal wat verschillen op in de diverse pachtprijsgebieden in de noordelijke provincies, maar de tendens is bijna zonder uitzondering negatief.
In bouw- en grasland Bouwhoek en Hogeland is de pachtprijs in euro’s per hectare bijna gelijk gebleven. In 2022 is deze 695 euro per hectare, waar dat in 2021 692 euro was. In Veenkoloniën en Oldambt ging de hectareprijs met 6 procent omlaag en zakte deze van 387 naar 365 euro. In het Noordelijk weidegebied zakte de hectare prijs met 1 procent van 514 naar 511 euro. In de IJsselmeerpolders daalde de hectareprijs ook met 6 procent van 1.318 naar 1.245 euro. In het Oostelijk veehouderijgebied viel tot slot een daling van 2 procent te noteren, waarbij de hectareprijs daalde van 573 naar 560 euro.
Grondeigenaren kritisch
De Federatie van particuliere Grondeigenaren is kritisch op de nieuwe regionormen per pachtprijsgebied. Volgens de federatie tonen de pachtnormen de noodzaak van hervormingen door het kabinet aan.
‘Gemiddeld gingen de pachtnormen in Nederland wederom omlaag. De huidige situatie voor particuliere verpachters met reguliere pacht blijft daardoor somber, met een gemiddeld negatief rendement van ongeveer 120 euro per hectare per jaar. FPG is met het nieuwe Kabinet in gesprek om zowel het pachtstelsel als de vermogensrendementsheffing fundamenteel te hervormen. De grote stikstofopgave, die op vrijdag 10 juni werd gepresenteerd door het Kabinet, komt nog bovenop deze huidige nadelige situatie voor grondeigenaren. Hervormingen zijn dan ook broodnodig.’
Daling 30 procent
Sinds 2016 zijn de gemiddelde pachtnormen met zo’n 30 procent gedaald voor reguliere pacht, terwijl de betaalde vermogensrendementsheffing op die gronden door grondeigenaren met zo’n 100 procent zijn gestegen in dezelfde periode. Zo stelt FPG. ‘Dit betekent dat een verpachter per hectare gemiddeld meer dan 120 euro per jaar per hectare moest bijleggen op deze gronden in 2021. Daarin zijn nog niet de overige eigenaarslasten, zoals waterschapslasten en beheerskosten, meegerekend. In totaal hebben we zo’n 230.000 hectare reguliere pachtgrond in Nederland.’
Klik hiervoor de volledige brief waarin FPG ook refereert aan een vernieuwde pachtvisie die het in 2021 presenteerde.