Liveblog stikstof (gesloten): Op- en afrit A1 bij Stroe morgen afgesloten, Eerste boeren en trekkers onderweg
21 juni: Rijkswaterstaat waarschuwt voor drukte op weg door boerenprotest
’Weggebruikers moeten rekening houden met een extra drukke ochtend- en avondspits’, zegt Rijkswaterstaat tegen de NOS. ‘Maar ook gedurende de dag houden we ook rekening met extra drukte’, benadrukt Rijkwaterstaat. Uit veiligheidsredenen worden morgen vanaf 06:00 uur de op- en afrit van de A1 bij Stroe afgesloten. Verder worden er extra weginspecteurs en verkeersleiders ingezet door Rijkwaterstaat.
Er wordt verder geadviseerd extra goed op te letten in het verkeer en thuis te werken indien het mogelijk is.
21 juni: Stikstofreductiekaart nog gewijzigd in voordeel van Gelderse boeren na overleg binnen coalitie
De reductiekaart met richtinggevende emissiereductiedoelstellingen per gebied (de 'lappendeken' uit de brief van minister Christianne van der Wal) is vlak voor publicatie nog veranderd. Kamerleden kregen tijdens een brieving een andere kaart te zien dan uiteindelijk is gepubliceerd, meldt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt nadat hij documenten opvroeg bij het ministerie in aanloop naar het debat van komende donderdag.
'Heel grote verschillen in vooral Gelderland: in uiteindelijke plan veel minder reductie nodig in de Achterhoek en het Rivierengebied schrijft Omtzigt op Twitter. 'De kaart is veranderd. Benieuwd op basis van welke (gewijzigde?) modellen, gewijzigde inzichten en andere omstandigheden dat gebeurd is. Ik zal het vragen in het debat.' Uit de documenten blijkt ook dat er drie weken is onderhandeld over de brief.
https://x.com/PieterOmtzigt/status/1538951200472764420
21 juni: Eerste boeren al onderweg richting Stroe
De eerste boeren met hun trekkers zijn al onderweg richting Stroe voor het boerenprotest van morgen. Irene van der Marel laat dit via Twitter weten.
21 juni: Actie van jonge boeren van NAJK
Jonge boeren en tuinders hebben middels een ludieke actie ‘Van der Wal Makelaardij’ opgericht. Door de gepresenteerde plannen van de minister op 10 juni vrezen de jonge ondernemers dat veel bedrijven opgekocht gaan worden. Ze willen middels deze actie aandacht vragen voor de stikstofplannen, die volgens de jonge boeren onhaalbaar zijn.
‘Met deze ludieke actie vragen wij, jonge boeren, aandacht voor onze toekomst. Wij willen realistische opgaven en vooral toekomstperspectief. Wij strijden voor onze toekomst als voedselproducent en landschapsbeheerder’, laten de jonge boeren weten in een persbericht van de NAJK.
In deze video legt jonge melkveehouder Sander uit, wat de ondernemers voor ogen hebben met deze actie.
21 juni: De tien belangrijkste redenen waarom boeren gaan protesteren
Boeren protesteren morgen massaal tegen de stikstofplannen van het kabinet. Aanleiding is de gepresenteerde brief van minister Van der Wal over de stikstofreductie, maar er spelen nog veel meer zaken. De redactie van Agrio heeft de tien belangrijkste redenen op een rijtje gezet, die zijn hier te vinden.
21 juni: Van den Oever baalt van interview in de Volkskrant: ‘Context ontbreekt’
Farmers Defence Force voorman Mark van den Oever baalt van het interview, dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant is gepubliceerd. Volgens de varkenshouder en akkerbouw uit Sint Hubert ontbreekt het in de intro aan context. Hij kreeg de kans om het artikel voor publicatie in te zien, maar kop en intro mocht hij niet inzien.
„De tekst is wel oké, maar ik baal ervan hoe de kop en het intro zijn opgeschreven. Mensen lezen vaak alleen maar de koppen en de intro’s. Dat is een probleem omdat iets dan verkeerd kan worden geïnterpreteerd”, aldus de voorman van FDF. Lees hier meer over de reactie van de boer op het artikel in de Volkskrant.
21 juni: Boeren starten demonstraties bij gemeentehuizen
Een aantal Noord Veluwse boeren en burgers starten morgen hun demonstratie bij het gemeentehuis in Oldebroek. Ze krijgen een ontbijt aangeboden door burgemeester Tanja Haseloop. Hierbij is ook Peter Drenth, landgedeputeerde van Gelderland aanwezig. Vervolgens gaan de boeren langs andere gemeentehuizen in de buurt om collega‘s op te halen. Daarna reizen de boeren samen naar Stroe, meldt LTO Noord in een persbericht.
21 juni: Segers vreest dat stikstofcrisis kan ontaarden in ‘burgeroorlog op beschaafde manier’
Dat zei partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers bij WNL op NPO Radio 1 gisteren, meldt RTL Nieuws. „Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen", aldus de fractievoorzitter. Echter denkt hij wel dat het nog te voorkomen is, mede dankzij de ‘poldercultuur’ in Nederland. Lees en beluister zijn volledige reactie.
21 juni: Organisatie maakt programma boerenprotest Stroe bekend
Tijdens het protest op 22 juni betreden er verschillende sprekers het podium waaronder burgermeester René Verhulst (Ede) en John Spithoven (Stichting Stikstofclaim). Tussen 12:00 uur en 14:30 spreken deze twee en nog diverse andere sprekers de boeren toe. Zie ook het volledige bericht over het programma van morgen.
20 juni: Stroe definitieve locatie van boerenprotest op 22 juni
Het boerenprotest vindt aanstaande woensdag plaats in het Gelderse dorpje Stroe. Dat bevestigen de organisatoren van het protest, waaronder FDF en LTO Nederland in een persbericht. Ook de burgemeester van Barneveld, waar Stroe onder valt, heeft het protest bevestigd. Het programma begint woensdag om 12:00 uur, de exacte invulling van de actie wordt later bekend gemaakt.
In het persbericht maken de organisatoren duidelijk dat de agrarische sector zelf de regie in handen gaat nemen op het spoor van vooruitgang, investering en innovatie in de landbouw. Ze roepen onder andere ook de provincies en gemeentes op om hierbij te ondersteunen. Lees hier het volledige bericht van de organisatoren.
20 juni: Boeren welkom op camping in Garderen
Campingbaas Henk van Lagen stelt zijn camping De Solse Barg open voor boeren tijdens het protest. De boeren kunnen 2 dagen/nachten gratis staan op de camping in Garderen (GD). Normaal gesproken is er op de camping van Henk van Lagen plaats voor zo‘n 25 caravans.
„Als het enthousiasme groot is, dan is er nog wel een veldje dat we kunnen ‘opentrekken’, zeg maar. Ik heb geen idee wat ik moet verwachten en het maakt me ook niet uit. Het is een gebaar en ze zijn van harte welkom”, zegt de campingbaas tegen Omroep Gelderland.
Lees hier het volledige gesprek, wat Omroep Gelderland had met de campingbaas.
20 juni: Van Haga meldt ‘boerenland’ aan als cultureel erfgoed
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) wil ‘het boerenland’ op de lijst van cultureel erfgoed. Hiervoor stuurde hij een aanmelding naar het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, meldt zijn partij in een persbericht. „Het krankzinnige stikstofbeleid, waarbij de veestapel drastisch moet worden ingeperkt en boerengezinnen van hun land worden gejaagd, maakt dat BVNL iedere gelegenheid aangrijpt om boerenbedrijven te beschermen”, aldus Van Haga. Hij vindt dat de overheid verplicht is om het erfgoed te beschermen.
Diverse boeren uit het land steunen zijn initiatief. „Wij leggen hart en ziel in onze bedrijven teneinde een goed eindproduct te verzorgen. We behoren al generaties lang tot de beste boeren ter wereld. In plaats dat Nederland trots dit erfgoed, worden we in ons voortbestaan bedreigd”, aldus de boeren.
20 juni: Boerenprotest komt op stoom maar definitieve locatie en programma nog onzeker
Volgens Bart Kemp van Agractie gaat het boerenprotest van aanstaande woensdag een massaal karakter krijgen. Kemp geeft aan dat hij diverse signalen krijgt dat uit alle delen van het land veel animo is om richting het protest te komen.
De locatie is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is het in Stroe. „Wij zijn daarover nog in gesprek”, aldus medeorganisator Kemp van Agractie. Lees het hele bericht hier.
Vorige week werden de provinciale kaarten van het kabinet met de richtgevende emissiereductiedoelstellingen gepresenteerd en kwamen er veel reacties uit het land binnen op de plannen. Lees de ontwikkelingen rondom stikstof van vorige week terug in onze blog.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Joyce Kuster, Ellen Meinen, Susan Rexwinkel